12 tips för godare rulltårta

Publicerat:
2018-05-21Kolla Susanne Jonssons tips för att bli expert på rulltårta.
Så lagar du
- Se till att ugnen är varm tills dess att du vispat ihop smeten. Om smeten får stå faller den ihop och resultatet blir en platt kaka.
- Vik bakplåtspappret till en "form" ca 30x40 cm. Det hjälper dig att få bra storlek och tjocklek på botten och rakare kanter.
- Sikta de torra ingredienserna och blanda dem. Siktning ger ett bättre slutresultat utan klumpar.
- Lämna inte ugnen obevakad. Gräddningen går fort och ugnar varierar i värme, därför behöver man hålla ett extra öga på rulltårta.
- Täck bakpappret med fuktad handduk om du inte fyller tårtan direkt. Annars torkar den och blir svår att rulla.
- Låt botten svalna helt innan du lägger på fyllning.
Rullningstips deluxe
- Gör ett snitt, förrulla, svalna. Rulla försiktigt ut och fyll som vanligt. Prova det om din rulle brukar spricka.
- Rulla tight, låt pappret och en bricka hjälpa till (för att undvika lufthål).
- Skarven nedåt på den färdiga tårtan.
Fler tips
- Variera strösocker. Strö hackade nötter, mandelmjöl eller rostad kokos på den färdiga bottnen.
- Skär bitarna i trekantsform. Då står de snyggt på kakfatet och kladdar inte ihop.
- Ha roligt och experimentera med smaksättningar. Eftersom det bara tar 5 minuter att baka rulltårta så kan man i värsta fall göra om den. I bästa fall hittar du en ny smakkombination!
- Enkel och fingarnering lyfter rulltårtan. Pudra på florsocker eller kakao, ringla över smält choklad eller glasyr. Klä in i marsipan eller sockerpasta. Spritsa på en klick grädde och lägg på färska bär, hackade nötter, strössel eller krossade godisar.
- Med en rulltårta i frysen snor du snabbt ihop en lyxig dessert. Varva rulltårta med bär, vispad grädde och vaniljkräm.
Tips på goda fyllningar
- Vaniljglass och hallon (glassrulltårta är en höjdare!)
- Björnbär och vit choklad
- Lingon och mjölkchoklad
- Hallon och lakritspulver
- Blåbär och citron
- Kanel, kardemumma, pepparkakskrydda
- Citron, lime, apelsin (rivet skal av ekologisk citrus eller marmelad)
- Tiramisu/mocca: Kaffe- eller nötlikör och espresso i fyllningen
- Kokos och mango