Tareqs IPA

23 liter öl.

Publicerat:

Det här receptet på Tareqs IPA från Trädgårdstider ger 23 liter öl.

Ingredienser

20portioner

  • 3,82kg
    viking pilsner malt organic
  • 760g
    caramel/crystal Malt
  • 570g
    vete, flagat
  • 22liter
    vatten
  • ca 13,2liter
    ytterligare vatten
  • 16,87g
    equinox
  • 60,5g
    wai-iti
  • 37,46g
    citra
  • 1paket
    jäst

Så lagar du

1. Använd ett bryggverk. Krossa all malt och vete, följ sedan instruktionerna steg för steg.

2. Mäska med 22 L vatten på 66,7 ºC i 60 min. Höj sentemperaturen till 75,6 ºC i 10 min. Sila mäsken, toppa maltbädden med 13,2 L vatten meden temp på 75,6 ºC.

3. Toppa ev upp vattenmängden så attden totala mängden mäsk är 29 L.Ta ett sockerprov (pre-boil gravity) för att säkerställasockermängden som ska vara ca 1,044 SG.

4. Koka mäsken i totalt 70 min med humle i tidsintervaller enligt: Från start – 7,27 gram Equinox. Efter 50 min – tillsätt 9,6 gram Equinox. Efter 60 min – tillsätt 60,5 gram Wai-iti och 37,64 Citra.

5. Sila och kyl ned vörten. Ta ett nytt sockerprov (post-boilgravity) för att säkerställa sockermängden. Nu bör denligga på 1,050 SG. Överför sedan vörten till jästank. Tillsätt1 pkt jäst.

6. Låt ölet jäsa på 19 ºC i fyra dagar, då sker den förstafermenteringen. Om du har en fermenteringstank med bottenkran så kan du nu tömma ut bottensatsen i tanken. Detta steg är inte ettkrav, men jag tycker att det ger ölet en friskare smak.

7. Fortsätt sedan att jäsa ölet i samma temperatur i ytterligare 10 dagar. Tappa upp ölet på fat eller flaska. Blir det flaska tillsätter du en sockertablett per flaska för att ölet ska kolsyras. På fat tillsätts kolsyra via kolsyretub. Sista steget är nu att lagra ölet i 18 ºC i 30 dagar.

Dela det här receptet med dina vänner!