50/50 köttbullar

På ett bord står en tallrik med 50/50 köttbullar med en brunsås, lingon, pressgurka och en potatispuré.

Publicerat:

Ta husmanskostens husmanskost till nya höjder genom att blanda ut köttfärsen i köttbullarna med färs av svenskodlade baljväxter. Det blir inte bara betydligt snällare mot klimatet utan även för kroppen då baljväxterna innehåller massor av fibrer. Genom att blanda ut kött med baljväxter får du dessutom i dig det gröna utan att ens reflektera över det. Att blanda ut kött med växtbaserade ingredienser är långtifrån nytt, bara ett par generationer tillbaka blandade man korngryn i korven och överblivet ris i kålpuddingen för att dryga ut köttet.

Ingredienser

  • 250g
    Svenskodlad Färs
  • 250g
    svensk blandfärs
  • 1st
    liten gul lök
  • 1dl
    mjölk
  • 0,5dl
    ströbröd
  • 1st
    ägg
  • 8g
    salt
  • 1krm
    svartpeppar malen
  • 1,5msk
    smör till stekning
  • 1msk
    rapsolja till stekning
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 2dl
    köttbuljong (ej koncentrat)
  • 3dl
    vispgrädde
  • 0,5kruk(or)
    finhackad persilja

Potatismos

  • 600g
    mjölig potatis
  • 2dl
    mjölk
  • 2msk
    smör tärnat i små kuber
  • vitpeppar

Så lagar du

Köttbullar
1. Skala och finhacka löken fint, stek mjuk i rapsolja och låt svalna.

2. Häll mjölk i en bunke och vispa ner ströbröd.

3. Blanda blandfärsen, baljväxtfärsen, salt, ägget, ströbrödsblandningen och peppar (gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov).

4. Rulla köttbullarna och stek i smör runt om tills du får en fin yta.

5. Slå på köttbuljong, senap och grädde, låt småputtra till köttbullarna är genomstekta och såsen har fin konsistens. Smaka av med nymalen svartpeppar och ev salt.

 

Potatismos

6. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

7. Värm mjölken i kastrull.

8. Pressa potatisen, rör ner mjölken och smöret, smaka av med salt och nymalen vitpeppar

9. Servera med rårörda lingon och pressgurka

Dela det här receptet med dina vänner!