50/50 köttbullar

Publicerat:
2023-06-07Ingredienser
- 250gSvenskodlad Färs
- 250gsvensk blandfärs
- 1stliten gul lök
- 1dlmjölk
- 0,5dlströbröd
- 1stägg
- 8gsalt
- 1krmsvartpeppar malen
- 1,5msksmör till stekning
- 1mskrapsolja till stekning
- 1tskdijonsenap
- 2dlköttbuljong (ej koncentrat)
- 3dlvispgrädde
- 0,5kruk(or)finhackad persilja
Potatismos
- 600gmjölig potatis
- 2dlmjölk
- 2msksmör tärnat i små kuber
- vitpeppar
Så lagar du
Köttbullar
1. Skala och finhacka löken fint, stek mjuk i rapsolja och låt svalna.
2. Häll mjölk i en bunke och vispa ner ströbröd.
3. Blanda blandfärsen, baljväxtfärsen, salt, ägget, ströbrödsblandningen och peppar (gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov).
4. Rulla köttbullarna och stek i smör runt om tills du får en fin yta.
5. Slå på köttbuljong, senap och grädde, låt småputtra till köttbullarna är genomstekta och såsen har fin konsistens. Smaka av med nymalen svartpeppar och ev salt.
Potatismos
6. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
7. Värm mjölken i kastrull.
8. Pressa potatisen, rör ner mjölken och smöret, smaka av med salt och nymalen vitpeppar
9. Servera med rårörda lingon och pressgurka