Adventsbulle med saffran och mandelmassa, 2 stora bull-kransar

Ingredienser
8 - 10portioner
- 25gjäst (ett halvt paket)
- 75gsmör
- 2½dlljummen mjölk
- ½gsaffran (1 paket)
- ½tsksalt
- ¾dlsocker
- 6-7dlvetemjöl
Fyllning
- 50grumsvarmt smör
- 200gmandelmassa
- 50ggrovt hackade mandlar – gärna skalade!
Pensling
- 1stägg
Garnering
- 1½dlflorsocker
- 2mskvatten
Så lagar du
1. Smula jäst i en bunke.
2. Smält smör i en kastrull på svag värme och häll sedan i mjölken och smula ner saffran, värm tills mjölken är fingervarm.
3. Häll saffransmjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
4. Tillsätt salt och socker och blanda om ordentligt.
5. Blanda ner mjöl och blanda kraftigt tills degen är blank och släpper från kanterna. Använd gärna degkrokarna på elvispen!
6. Täck degen och låt den jäsa i 45 minuter.
7. Förbered fyllningen. Riv mandelmassan och blanda den med smör och hackade mandlar.
8. Smörj kanterna på två formar med löstagbara kanter. Klipp ett bakplåtspapper runt och lägg i botten.
9. Sätt ugnen på 200 grader!
10. Knåda den färdigjästa degen lätt och kavla ut den, på ett mjölat bakbord, till en stor rektangel. Ungefär 25x50 centimeter.
11. Bred fyllningen jämnt över degen och rulla ihop på längden.
12. Skär rullen i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna glest i formarna. Täck formarna och låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter.
13. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och sätt in i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
14. Låt bullarna svalna i formen i ett par minuter innan du lossar kanten.
15. Låt dem svalna helt innan du vispar ihop florsocker och vatten till glasyren och ringlar den över bullarna. Använd antingen en sked eller med en sprits gjord av en plastpåse med avklippt hörn.