Ägg benedict och ägg florentine med engelska muffins

Publicerat:
2018-04-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Äggen
- 4ägg
- 8skiva(or)lufttorkad skinka
- 1schalottenlök
- 300gbabyspenat
Hollandaise
- 4äggulor
- 300gsmör
- ¼tskmuskot
- 1citron
- ¾dlvitvinsvinäger
- 1½litervatten
- krasse till dekoration
Engelska muffins
- 50gsmör
- 1tsksocker
- 10ghavssalt
- 2 dlsötad mjölk
- 1dlnaturell yoghurt
- 15gjäst
- 450gvetemjöl
- 1½dlgrovt durumvete eller rågmjöl
Så lagar du
Pocherade ägg
1. Koka upp vattnet och tillsätt 3 msk vinäger.
2. Knäck ägg i passande koppar.
3. Vispa det kokande vattnet så det kommer i rotation. Häll i ägget, om vitan flyter ut kan du samla ihop ägget med en träslev. Låt ägget pochera i sjudande vatten i 2½–3 minuter.
5. Kyl ägget i kallt vatten och värm upp det i det kokande vattnet direkt innan servering.
Hollandaise
1. Smält 300 gram smör till hollandaisen och låt den svalna i rumstemperatur till 50–62 grader.
2. Värm citronsaft och vitvinsvinäger i en sauteringspanna tillsammans med finskuren schalottenlök.
3. Vispa ned äggulorna, med pannan på svag värme, alternativt över ett vattenbad, så att äggen inte klumpar sig.
4. När äggulorna är helt luftiga, tillsätt smöret under kraftig vispning lite i taget.
5. Späd med kallt vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och lite extra citronsaft.
6. Skölj och torka spenaten. Stek den kort i varm panna med lite smör. Den ska bli varm utan att falla samman. Krydda med muskot, salt och peppar.
Video: Så lagar du en perfekt hollandaise
Muffins
1. Smält smöret på svag värme. Häll i mjölk och yoghurt.
2. Rör ner ägg och jäst.
3. Blanda mjöl och salt i en skål och rör ner mjölkblandningen.
4. Knåda ordentligt tills du har en fast deg som släpper från bakbordet. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Låt degen jäsa över natten i kylskåp.
6. Klipp degen i 7-8 lika stora delar.
7. Vänd bollarna i grovt mjöl och forma försiktigt till en bulle utan att släppa ut luften.
8. Låt efterjäsa på mjölpudrat bakbord i 30 minuter.
9. Stek i torr, varm panna på låg värme i minst 10–12 minuter på varje sida.
10. Låt svalna på galler.
Montering Benedict
Lägg skinka och pocherat ägg på en muffin. Häll över rikligt med hollandaise. Dekorera med krasse.
Montering Florentine
Lägg spenat och pocherat ägg på en muffin. Häll över rikligt med hollandaise. Dekorera med krasse.