Ägg & bacon i cocotte

Publicerat:
2013-03-27Ingredienser
4portioner
- 4stägg
- 140 gbacon
- 1knippa(or)färsk grön sparris
- 50gsmör
- salt, svartpeppar, gräslök
- Till servering: rostat bröd
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180 C. Ställ in en långpanna halvfylld med vatten.
2. Plocka fram 4 små formar eller kaffekoppar som rymmer 1-2 dl.
3. Strimla och stek bacon knaprigt, lyft upp på en tallrik med hushållspapper, diska inte pannan.
4. Ansa bort den nedersta centimetern och skiva sedan sparrisstjälkarna tunt på diagonalen, spara topparna hela.
5. Stek både strimlor och toppar i smöret ett par minuter. Salta och peppra.
6. Fördela sparrisskivor och hälften av baconet i formarna, knäck ett ägg ovanpå.
7. Ringla på lite av det brynta smöret från pannan.
8. Grädda i vattenbad 10-15 minuter eller tills vitan har stelnat och gulan är lite lagom lös.
9. Toppa med sparrisknoppar, gräslök, bacon och peppar. Servera med rostat bröd skuret i breda remsor.