Ägg- och spenatgratäng under knaprigt osttäcke

Publicerat:
2014-12-10Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 8stägg
- 300gfärsk spenat
- 5dlbechamelsås (se grundrecept eller köp färdigkokt)
- 2tskfransk senap
- ½dlgräslök, hackad (färsk eller fryst)
- 2stbrödskivor (valfritt)
- 100glagrad hårdost, riven
- salt, vitpeppar
- smör till stekning
Bechamelsås (vit grundsås)
- 2mskmsk smör
- 2½mskvetemjöl
- 5dlmjölk
- salt, vitpeppar, muskotnöt
Så lagar du
1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt koka upp och koka 7 minuter utan lock. Häll av vattnet och spola äggen med kallt vatten, låt dem ligga kvar i kallvatten.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Fräs spenat i smör, krydda med salt och peppar. Bred ut i en ugnsfast form.
3. Skala och skiva äggen längst med i tjocka skivor. Lägg dem ovanpå spenaten.
4. Krydda bechamelsåsen med senap och gräslök, häll den över äggen. Hacka brödet och lägg det ovanpå såsen, strö på ost. Gratinera tills ytan fått vacker, gyllene färg.
5. Servera gärna med varmt bröd att bryta och doppa i såsen.
Bechamelsås
1. Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet. Tillsätt 1 dl av mjölken under vispning. Vispa kraftigt så att alla klumpar löses upp och häll ner resterande mjölk.
2. Låt koka 3–5 minuter, rör om hela tiden så att det inte bränns i botten. Smaka av med salt, peppar och en nypa riven muskotnöt.