Ingredienser
- 15stägg
- 6dlgräddfil
- 4litermjölk (3% eller fetare)
- 1dlsocker
- hallon
Så lagar du
Använd en tjockbottnad kastrull, knäck äggen och ta bort ”korvarna” dvs hinnorna. Blanda ägg, gräddfil och mjölk med en visp. Sätt kastrullen på plattan och rör hela tiden med en trägaffel. Börja med hög värme men rör hela tiden i kastrullen så det inte bränner vid. Efter 20 min sänk till halvfart på värmen och använd gärna en termometer. Det tar cirka 30-45 min och när temperaturen stiger mot 70-80 grader börjar äggosten att ”skära”. Glöm inte att röra och massan samlar sig mer och mer. Vid 85-90 grader borde den vara färdig. Äggost får aldrig koka.
Dra av kastrullen och låt den stå i cirka 20 min. Detta recept är avsedd för en form av 4 liter. Ta upp äggostmassa med en hålslev och lägg i en form. Varva äggostmassa och socker (totalt 1 dl). När formen är fylld avsluta med ett lager socker. Låt stå kallt i cirka 12 tim innan äggosten vändes på ett fat. Servera med rårörda hallon