Älg chili con carne

Publicerat:
2020-09-25Älg är ett magert kött som innehåller väldigt lite fett. Jag brukar därför ”berika” köttet på olika sätt bl.a. genom att använda grädde i själva rätten. Du kan också tillsätta någon form av ister eller fett från gris eller nöt. I detta recept steker jag köttet i mycket smör så att jag får fram fettet som lyfter smakerna på älgköttet. Jag använder här torr mald chipotle men du kan ersätta den med till exempel chipotlepasta eller torkad hel chipotle som man krossar själv. Tänk på att pulvrets smaker snabbt domnar bort, så har du en gammal burk så får du köra i lite mer chipotle för att få mer smak.
Ingredienser
4portioner
- 400gälgfärs
- 1stmedelstor gul lök
- 1-2stvitlöksklyftor
- 4mskskirat smör eller matfett att steka i
- 6stpimentos de padron, går att ersätta med 1st grön paprika
- 400gkrossade tomater
- 1msktomatpuré
- 1mskoxfond, koncentrerad
- 1tskfarinsocker
- 2dlutblandad svartvinbärssaft
- 2krmchipotle
- 1kruk(or)hackad koriander, kan ersättas med persilja eller timjan
- 1tskoregano
- 1burk(ar)Svarta bönor
- 2krmsalt
- 1krmtellicherry svartpeppar, mald
- 4msksmetana eller gräddfil
Serveringsförslag
- färskt bröd, kokt ris, potatis eller var för inte bulgur eller matvete.
Så lagar du
Har du inte redan skirat smör så börja med att skira 100 g smör i en kastrull och häll upp i en flaska och ställ den i kylen.
Skala och hacka löken lite grövre bitar, ca 1/2 cm, vitlöken delar du på mitten och skivar.
Dela Padrones på mitten och ta bort kvisten, men du kan behålla kärnorna.
Bryn löken i det skirade smöret på svag värme så att den bara svettas lite lätt.
Fräs färsen, tomatpurén, kryddorna, fonden och Padrones. Slå på tomaterna, bönorna, saften och koka upp i 10 minuter, rör om då och då.
När vätskan har kokats bort, hacka koriander, rör om i färsen och servera.
Toppa upp varje portion med en matsked smetana eller gräddfil.