Älg i ugnen

Publicerat:
2022-09-21Förberedelsetid:
Tillagningstid:
När du lagar älg i ugnen är ett tips att tillaga den på så låg temperatur som möjligt och under så lång tid som möjligt.
Ingredienser
3 - 4portioner
- 450-500gälginnanlår
- 1knippa(or)enris
- 1dlvatten
- 2msktalg eller annat fett
- 1tsknymald svartpeppar
- 1-2tsksalt, gärna himalaya bergssalt
Så lagar du
1. Salta på köttet och låt ligga i 2-3 timmar i saltet i kylen, gärna i en påse. (Har du en vakuummaskin då kan köttet stekas redan efter 30 minuter).
2. Bryn steken runt om i talg och peppra samtidigt köttet.
3. Placera köttet i en gjutjärnsgryta eller lergryta, med enris i botten. Häll på vattnet och lägg på locket. Ställ in i ugnen på 125 grader och låt det tillagas till önskad kärnntemperatur.
4. Ta ut köttet och låt vila i en kökshanduk i 10 minuter innan du skär upp. Spara skyn i grytan och gör sås av.
5. Servera med till exempel mandelpotatispuré och kanelkokta lingon.