Älggryta

Publicerat:
2015-10-28Tillagningstid:
Mustig och mör älggryta kryddad med grönpeppar. En gryta som du med fördel kan göra dagen före. Med lite grädde rundas smakerna av men du kan utesluta den om du vill.
Ingredienser
6portioner
- 1,2kggrytkött av älg (eller nöt)
- smör till stekning
- 2tsksalt
- 2stgula lökar
- 2dlvatten
- 1msktorkad grönpeppar
- 1stliten flaska rött vin (375 ml)
- 4stmorötter
- 200gtrattkantareller
- 1burk(ar)marinerade kronärtskockshjärtan (ca 300 g)
- 1-2dlvispgrädde
- 1tskkinesisk soja
- ev. lite majsstärkelse för redning
Tillbehör
- potatismos, kokt potatis eller ris
Så lagar du
1. Putsa köttet och skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Bryn köttbitarna i smöret i en gryta. Salta. Skär löken i tunna klyftor och tillsätt dem. Häll på vattnet och koka upp. Skumma.
2. Häll på vinet och tillsätt grönpepparn. Låt sjuda sakta under lock cirka 2 timmar.
3. Skala morötterna och skär dem i bitar. Fräs svampen i smör. Tillsätt morötter och svamp och fortsätt koka tills köttet är mört , i ca ½ timme. Tillsätt grädden och soja. Låt koka ytterligare en stund. Red ev. med majsstärkelse.
4. Häll kronärtskockorna i en sil och låt dem rinna av. Tillsätt dem i grytan och låt allt bli varmt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
5. Servera med potatismos, kokt potatis eller ris.