Ingredienser
Älgköttbullar
- 1dlren havregryn
- 1 1/2dlgräddmjölk
- 700gälgfärs
- 1tsksalt
- 1/2tsksvartpeppar
- 1stägg
- 1/2tskrosmarin, hackad (gärna färsk)
- 1/2citron, saft och skal
- 2stvitlöksklyftor, hackade
Mandelpotatispuré med västerbottenost
- 400gskalad mandelpotatis
- ca 2dlgräddmjölk
- 50gsmör
- 100gvästerbottenost
- salt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
Älgköttbullar
Blanda havregryn och gräddmjölk, låt stå 10 min. Blanda färs med salt och peppar. Rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen. Låt blandningen vila i 5 minuter. Rulla lagom stora köttbullar och lägg på våt skärbräda. Stek dem gyllene i smör, cirka 5 minuter, ej för länge så de blir torra.
Mandelpotatispuré med västerbottenost
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och låt ånga av.Koka upp gräddmjölken med smöret. Pressa potatisen och rör i grädd/smörblandningen till slät puré. Rör i osten och smaka av.
Lingonbalsamico
Blanda lingonsirap och balsamvinäger till lagom sötsyrlig sås.