Älgköttssoppa med lättrökt pilsnerklimp

Publicerat:
2019-09-02Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500-600gälgkött, gärna högrev
- 1kålrabbi
- 1kålrot
- ½-1spetskål
- 1knippa(or)timjan
Buljong
- 1-2gula lökar
- 2morötter
- 1palsternacka
- 100grotselleri
- 500gälgben
Lättrökt pilsnerklimp
- 2dlmjölk
- ½dlpilsner
- 1ägg
- ½dlhackad persilja
- 2msksmör
- 3mskvetemjöl
- 1krmsalt
- 1krmpeppar
Så lagar du
1. Börja med buljongen: Lägg samtliga ingredienser direkt på kolet i grillen.
2. Rosta löken och älgbenen svarta. Rosta morötter palsternacka och rotselleri lätt. Man ska inte vara rädd för att det blir för kåligt, för det är det som är vitsen. Lägg ner i kastrullen och täck med vatten.
3. Låt buljongen sjuda i 2 timmar. Fyll på med vatten så att det täcker älgbenen hela tiden.
4. Blanda nu till smeten för klimpen och använd en sked och klicka ner i buljongen.
5. Plocka upp klimpen och låt vila på sidan av elden så att de drar åt sig rök.
6. Fortsätt med älgköttsoppan: Rosta hela köttet direkt på glöden.
7. Skär älgköttet i lämpliga tärningar och lägg ner i en kastrull.
8. Slå på vatten så att det täcker köttet.
9. Låt koka i 1 timme och fyll på den vätska som kokat bort med buljongen. Tänk på att buljongen blir väldigt kraftig så du använder den mer som en smaksättare. Resten som blir kvar går att frysa in.
10. Låt nu allt sjuda i ca 1 timme.
11. Tärna under tiden kålrabbin och kålroten i lika stora tärningar. Lägg ner i kastrullen och sjud i 20 minuter tills rotsakerna är mjuka.
12. Strimla spetskolen och lägg i den tillsammans med klimpen.
13. Servera soppan med ljusugnsbröd brett med rikligt med smör och en tjock ostskiva.