Amaretti - italiensk mandelkaka
Publicerat:
2023-03-15Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Amaretti är knapriga och sega på samma gång. Det är kanske en orsak till att de har blivit så populära. Ingredienserna är i grunden bara mandelmjöl, socker och äggvita.
Amaro betyder bitter på italienska, men de här kexen blir inte bittra om du inte väljer att lägga i mycket bittermandelolja. Juliens kex är söta och perfekta att doppa i hemrostat kaffe.
Ingredienser
30portioner
- 2stäggvitor
- 150-200gmandelmjöl
- 150-200gsocker ( samma mängd som mandelmjöl)
- eventuellt lite bakpulver/bikarbonat
- florsocker
- 30sthel mandel med skal
- 1-2droppe(ar)bittermandelolja (frivilligt)
Så lagar du
- Vispa upp äggvitorna till hårt skum.
- Blanda ihop mandelmjölet och sockret (och ev. bakpulvret). Vänd blandningen i äggvitorna till en deg.
- Rulla ut degen med hjälp av florsocker till en lång cylinder och dela den i jämna bitar (25-30 st).
- Rulla bitarna till små bollar, pudra dem lätt med florsocker och lägg dem på en bakplåt.
- Tryck i en mandel i varje boll så att den plattas ut lite. Mandeln ger extra knaprighet.
- Grädda i ugnen ca 12 minuter på 180 grader.