Amaretti - italiensk mandelkaka

bild av Amaretti-kaka

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Amaretti är knapriga och sega på samma gång. Det är kanske en orsak till att de har blivit så populära. Ingredienserna är i grunden bara mandelmjöl, socker och äggvita. Amaro betyder bitter på italienska, men de här kexen blir inte bittra om du inte väljer att lägga i mycket bittermandelolja. Juliens kex är söta och perfekta att doppa i hemrostat kaffe.

Ingredienser

30portioner

  • 2st
    äggvitor
  • 150-200g
    mandelmjöl
  • 150-200g
    socker ( samma mängd som mandelmjöl)
  • eventuellt lite bakpulver/bikarbonat
  • florsocker
  • 30st
    hel mandel med skal
  • 1-2droppe(ar)
    bittermandelolja (frivilligt)

Så lagar du

  1. Vispa upp äggvitorna till hårt skum.
  2. Blanda ihop mandelmjölet och sockret (och ev. bakpulvret). Vänd blandningen i äggvitorna till en deg.
  3. Rulla ut degen med hjälp av florsocker till en lång cylinder och dela den i jämna bitar (25-30 st).
  4. Rulla bitarna till små bollar, pudra dem lätt med florsocker och lägg dem på en bakplåt.
  5. Tryck i en mandel i varje boll så att den plattas ut lite. Mandeln ger extra knaprighet.
  6. Grädda i ugnen ca 12 minuter på 180 grader.

Dela det här receptet med dina vänner!