Anders bästa laxpudding

En portion laxpudding ligger på en röd tallrik. En grönkålssallad med granatäpple finns bredvid. i bakgrunden granar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rökt eller gravad – oavsett vilken lax du har över från julbordet går det utmärkt att göra pudding på den. Det kan vara ett bra sätt att både ta tillvara på rester och variera menyn efter julens matkoma.

Ingredienser

  • 250-300g
    lax (rökt, gravad eller rimmad, ta det du har)
  • 700g
    kokt potatis
  • 1st
    gul lök
  • 1kruk(or)
    dill
  • 4st
    ägg
  • 3dl
    mjölk
  • 1dl
    vispgrädde
  • 2dl
    riven ost (använd en gammal ostkant du har över från jul)
  • 50g
    smör
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    grovmalen vitpeppar

Så lagar du

1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.

2. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen.

3. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.

4. Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor.

5. Smöra en ugnssäker form och varva potatis, lax, hackad lök, lagrad ost och dill.

6. Häll över äggblandningen och klicka på lite smör.

7. Baka av i ugnen på 160° ca 30-40 min.

8. Ta ut och låt svalna något.

9. Servera med skirat eller brynt smör.

Dela det här receptet med dina vänner!