Anders bästa laxpudding

Publicerat:
2020-12-14Tillagningstid:
Rökt eller gravad – oavsett vilken lax du har över från julbordet går det utmärkt att göra pudding på den. Det kan vara ett bra sätt att både ta tillvara på rester och variera menyn efter julens matkoma.
Ingredienser
- 250-300glax (rökt, gravad eller rimmad, ta det du har)
- 700gkokt potatis
- 1stgul lök
- 1kruk(or)dill
- 4stägg
- 3dlmjölk
- 1dlvispgrädde
- 2dlriven ost (använd en gammal ostkant du har över från jul)
- 50gsmör
- 1tsksalt
- 1krmgrovmalen vitpeppar
Så lagar du
1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.
2. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen.
3. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
4. Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor.
5. Smöra en ugnssäker form och varva potatis, lax, hackad lök, lagrad ost och dill.
6. Häll över äggblandningen och klicka på lite smör.
7. Baka av i ugnen på 160° ca 30-40 min.
8. Ta ut och låt svalna något.
9. Servera med skirat eller brynt smör.