Ingredienser
4portioner
- 1kghögrev, gärna med ben
- 2msksalt
- 10stvitpepparkorn
- 6stkryddpepparkorn
- 2stlagerblad
- några persiljekvistar
- några timjankvistar
- 2stmorötter
- 2stpalsternackor
- 1bit(ar)rotselleri (ca 100 g)
- 4stsalladslökar
- 4stpotatisar
- 1knippa(or)persilja, finskuren
Klimp:
- 2dlmjölk
- 4mskmjöl
- 2stäggulor
- 1tskriven muskotnöt
Så lagar du
1. Täck köttet samt benen med vatten, koka upp med saltet. Låt koka några minuter, häll av vattnet, skölj av köttet samt benen i kallt vatten. Tvätta även ur kastrullen , detta gör man för att få så klar buljong som möjligt
2. Fyll kastrullen med nytt kallt vatten, lägg i kryddorna och persiljekvistarna samt timjan. Koka köttet under lock 1 timme.
3. Ansa och skala under tiden rotsakerna och skär dem i sockerbits-stora bitar.
4. Koka klimpen: koka upp mjölken, vispa i mjölet, salta och riv i muskotnöten. Ta av från värmen och rör i äggulorna.
5. Koka upp lätt saltat vatten, klicka i matskedsstora klumpar. När de flyter upp är dem färdiga. Ta upp med en hålslev
6. När köttet är klart lyft upp och låt kallna.
7. Sila köttbuljongen, lägg sedan i grönsakerna (utom salladslöken som tillsätts alldeles i slutskedet) och koka i ca 20 minuter med lock tills att grönsakerna är mjuka.
8. Skär upp köttet i tärningar. Koka upp alltsammans med salladslöken samt med klimpen. Smaka av med salt
9. Strö över persiljan, servera hårdbröd samt vällagrad ost till.