Anderssons köttsoppa med klimp

Anderssons köttsoppa med klimp

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    högrev, gärna med ben
  • 2msk
    salt
  • 10st
    vitpepparkorn
  • 6st
    kryddpepparkorn
  • 2st
    lagerblad
  • några persiljekvistar
  • några timjankvistar
  • 2st
    morötter
  • 2st
    palsternackor
  • 1bit(ar)
    rotselleri (ca 100 g)
  • 4st
    salladslökar
  • 4st
    potatisar
  • 1knippa(or)
    persilja, finskuren

Klimp:

  • 2dl
    mjölk
  • 4msk
    mjöl
  • 2st
    äggulor
  • 1tsk
    riven muskotnöt

Så lagar du

1. Täck köttet samt benen med vatten, koka upp med saltet. Låt koka några minuter, häll av vattnet, skölj av köttet samt benen i kallt vatten. Tvätta även ur kastrullen , detta gör man för att få så klar buljong som möjligt

2. Fyll kastrullen med nytt kallt vatten, lägg i kryddorna och persiljekvistarna samt timjan. Koka köttet under lock 1 timme.

3. Ansa och skala under tiden rotsakerna och skär dem i sockerbits-stora bitar.

4. Koka klimpen: koka upp mjölken, vispa i mjölet, salta och riv i muskotnöten. Ta av från värmen och rör i äggulorna.

5. Koka upp lätt saltat vatten, klicka i matskedsstora klumpar. När de flyter upp är dem färdiga. Ta upp med en hålslev

6. När köttet är klart lyft upp och låt kallna.

7. Sila köttbuljongen, lägg sedan i grönsakerna (utom salladslöken som tillsätts alldeles i slutskedet) och koka i ca 20 minuter med lock tills att grönsakerna är mjuka.

8. Skär upp köttet i tärningar. Koka upp alltsammans med salladslöken samt med klimpen. Smaka av med salt

9. Strö över persiljan, servera hårdbröd samt vällagrad ost till.

Dela det här receptet med dina vänner!