Ängamat

Publicerat:
2014-08-27Tillagningstid:
En len och god soppa gjord på primörer efter årstid.
Ingredienser
4portioner
- 1literkycklingbuljong
- ca 700-800 gblandade primörer av det du hittar på marknaden. T ex:
- 3-4stskalade och slantade morötter
- 3-4stnormalstora färskpotatisar, skalade och skurna i tärningar
- 1stlitet blomkålshuvud, brutet i små buketter
- ca 1dlärtor eller skurna bönor av valfri sort (ska du använda bondbönor måste de förvällas först)
- 2stfärska lökar, skurna i knubbiga skivor
- 2stsmå späda majrovor, skalade och skurna i klyftor
- 2dlgrädde
- 2stäggulor
- klippt gräslök eller persilja
Så lagar du
1. Gör en egen kycklingbuljong eller koka upp vatten med fond eller buljongtärningar i.
2. Lägg i grönsakerna efter hårdhet, dvs. börja med de grönsaker som tar längst tid att koka, men var försiktig så du inte överkokar dem!
3. Ta av soppan från värmen och låt svalna något. Blanda ihop grädde och äggulor i en skål och vispa ner det i soppan. Värm något om det behövs men ta det varligt, soppan får inte koka!
Klipp över gräslök eller persilja och servera med ett gott bröd till.