Ängamat

Ängamat

Publicerat:

Tillagningstid:

En len och god soppa gjord på primörer efter årstid.

Ingredienser

4portioner

  • 1liter
    kycklingbuljong
  • ca 700-800 g
    blandade primörer av det du hittar på marknaden. T ex:
  • 3-4st
    skalade och slantade morötter
  • 3-4st
    normalstora färskpotatisar, skalade och skurna i tärningar
  • 1st
    litet blomkålshuvud, brutet i små buketter
  • ca 1dl
    ärtor eller skurna bönor av valfri sort (ska du använda bondbönor måste de förvällas först)
  • 2st
    färska lökar, skurna i knubbiga skivor
  • 2st
    små späda majrovor, skalade och skurna i klyftor
  • 2dl
    grädde
  • 2st
    äggulor
  • klippt gräslök eller persilja

Så lagar du

1. Gör en egen kycklingbuljong eller koka upp vatten med fond eller buljongtärningar i.

2. Lägg i grönsakerna efter hårdhet, dvs. börja med de grönsaker som tar längst tid att koka, men var försiktig så du inte överkokar dem!

3. Ta av soppan från värmen och låt svalna något. Blanda ihop grädde och äggulor i en skål och vispa ner det i soppan. Värm något om det behövs men ta det varligt, soppan får inte koka!

Klipp över gräslök eller persilja och servera med ett gott bröd till.

Dela det här receptet med dina vänner!