Ångbåtsbiff à la Norrskär

Ångbåtsbiff à la Norrskär

Publicerat:

Tillagningstid:

Utskuren biff på en symfoni av lök som serveras till Nina och Helga på båtresan ut till Gällnö.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    ryggbiffar av god kvalitet
  • potatis

Löksymfoni

  • 2st
    rödlök, skivad
  • 2st
    gula lökar, skivade
  • 1st
    purjolök, skivad
  • 1dl
    vitt vin
  • 4msk
    japansk soja
  • 4msk
    kalvfond
  • 1msk
    honung
  • 1tsk
    worcestersås
  • smör till stekning

Garnering, friterade lökringar

  • 1st
    gul lök, skuren till ringar
  • 1st
    ägg, uppvispat
  • ca 1dl
    vetemjöl
  • ca 1dl
    panko eller ströbröd
  • olja till fritering

Så lagar du

1. Stek den röda och den gula löken i smör på medelhög värme i ca 5-10 min. Lägg i purjolöken och stek ytterligare några minuter. Tillsätt därefter övriga ingredienser och låt reducera tills en härligt simmig sås omger löken. Dra åt sidan.

2. Förbered lökringarna inför friteringen genom att dubbelpanera dem och därefter låta dem ligga och torka på ett bakplåtspapper. Doppa varje lökring först i mjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i panko eller ströbröd. Kan förberedas och till och med frysas inför friteringen.

3. Fritera lökringarna några åt gången i oljan som ska hålla ca 140-150 grader tills de är gyllenbruna.

4. Salta och peppra köttet och stek till önskad innertemperatur. Låt vila någon minut innan servering.

Servera biffarna på lökbädd och toppa med de friterade lökringarna, tillsammans med kokt potatis.

Dela det här receptet med dina vänner!