Ångbåtsbiff à la Norrskär

Publicerat:
2020-12-10Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stryggbiffar av god kvalitet
- potatis
Löksymfoni
- 2strödlök, skivad
- 2stgula lökar, skivade
- 1stpurjolök, skivad
- 1dlvitt vin
- 4mskjapansk soja
- 4mskkalvfond
- 1mskhonung
- 1tskworcestersås
- smör till stekning
Garnering, friterade lökringar
- 1stgul lök, skuren till ringar
- 1stägg, uppvispat
- ca 1dlvetemjöl
- ca 1dlpanko eller ströbröd
- olja till fritering
Så lagar du
1. Stek den röda och den gula löken i smör på medelhög värme i ca 5-10 min. Lägg i purjolöken och stek ytterligare några minuter. Tillsätt därefter övriga ingredienser och låt reducera tills en härligt simmig sås omger löken. Dra åt sidan.
2. Förbered lökringarna inför friteringen genom att dubbelpanera dem och därefter låta dem ligga och torka på ett bakplåtspapper. Doppa varje lökring först i mjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i panko eller ströbröd. Kan förberedas och till och med frysas inför friteringen.
3. Fritera lökringarna några åt gången i oljan som ska hålla ca 140-150 grader tills de är gyllenbruna.
4. Salta och peppra köttet och stek till önskad innertemperatur. Låt vila någon minut innan servering.
Servera biffarna på lökbädd och toppa med de friterade lökringarna, tillsammans med kokt potatis.