Anka citrus

Publicerat:
2019-11-22Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2stora ankbröst med skinn, eller 3 mindre
- 2fänkålshuvuden, grovt skivade
- apelsinfiléer
- grapefruktfiléer
- pumpa, butternut
- pistagenötter, grovt hackade
- 2msksmör
Sås
- 2dlkycklingfond
- 1dlsherry
- 2dlapelsinjuice
- 2mskvinäger
- 1mskråsocker, kan uteslutas
- zest av en apelsin och ½ grapefrukt
- 1krmDK-krydda
- 2msksmör
DK-krydda
- 3mskmejram, torkad
- 3mskkryddpeppar, mald
- 3mskmuskotnöt, mald
- 3mskkryddnejlika, mald
- 6mskvitpeppar, mald
Så lagar du
1. Dela pumpan i två delar och stek i ugn på 175° i ca 40 min eller tills pumpan är mjuk.
2. Skär ett rutmönster i skinnet på ankan och stek filéerna på skinnsidan i några minuter på medelgod värme tills skinnet är knaprigt. Vänd och stek ytterligare någon minut på andra sidan. Stek färdig ankan i ugn på 175° i ca 10 min eller tills innertemperaturen är 65°.
3. Blanda ingredienserna till DK-kryddan. Blandningen håller länge i en burk med lock. Ta vara på zesten från frukterna och avlägsna därefter skalet från med en kniv och skär filéer från klyftorna till servering. Koka samman ingredienserna till såsen förutom smöret och reducera vätskan till hälften.
4. Smaka av med kryddor och blanka av med smöret. Red av med majsstärkelse om en trögare sås önskas.
5. Skrapa ur fruktköttet ur pumpan och mixa det tillsammans med smör. Smaka av med salt och peppar.
6. Förväll fänkålen i vatten några minuter och stek därefter i smör tills fänkålen blivit mjuk och fått färg.
7. Låt ankan vila några minuter innan den skärs i skivor. Servera skivor av ankan tillsammans med pumpapuré, fänkål, sås, citrusfilé och toppa med grovhackade pistagenötter.