Ingredienser
8 - 10portioner
- 4stankbröst
- 1stapelsin
- färsk rosmarin
- salt och peppar
Dressing:
- 2stgranatäpplen
- 1knippa(or)färsk mynta
- 2olivolja
- lite granatäpplesirap
Så lagar du
Om du köpt fryst anka, låt den tina i kylen över natten.
Sätt ugnen på 160-170 grader.
Salta och peppra ankbrösten på skinnsidan. Gör små diagonala jack i skinnet, ca 5-6 per bröst så att kryddorna kan tränga in. Lägg filéerna med skinnet ner i en varm stekpanna, 2 åt gången. Inget stekfett behövs eftersom ankan är så fet i sig. Låt ett par kvistar färsk rosmarin gå med i pannan. Stek ca 2 minuter per sida, så köttet får en fin gyllenbrun färg. Salta och peppra ordentligt.
Lägg över ankbrösten och rosmarinen i en ugnssäker form. Tvätta en apelsin och riv skalet över. Sätt en termometer i köttet. Vid 62 grader är ankan färdig. Det tar ca 30 minuter.
När ankan är färdig, låt gärna köttet vila en stund. Skiva sedan i tunna skivor, ca 0,5 cm. Lägg upp på ett fat.
Dressing:
Dela granatäpplena och ta ur fruktköttet. Blanda i olivolja, granatäpplesirapen, salt och peppar. (Om du inte hittar granatäpplesirap i butiken, kan du göra själv genom att blanda 1 dl socker, 1 dl vatten, 2 tsk limejuice och 1 granatäpple.) Hacka ner färsk mynta.
Ringla dressingen över ankan strax innan servering.