Ankbröst med granatäpple och mynta

Ankbröst med granatäpple och mynta

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 4st
    ankbröst
  • 1st
    apelsin
  • färsk rosmarin
  • salt och peppar

Dressing:

  • 2st
    granatäpplen
  • 1knippa(or)
    färsk mynta
  • 2
    olivolja
  • lite granatäpplesirap

Så lagar du

Om du köpt fryst anka, låt den tina i kylen över natten.

Sätt ugnen på 160-170 grader.

Salta och peppra ankbrösten på skinnsidan. Gör små diagonala jack i skinnet, ca 5-6 per bröst så att kryddorna kan tränga in. Lägg filéerna med skinnet ner i en varm stekpanna, 2 åt gången. Inget stekfett behövs eftersom ankan är så fet i sig. Låt ett par kvistar färsk rosmarin gå med i pannan. Stek ca 2 minuter per sida, så köttet får en fin gyllenbrun färg. Salta och peppra ordentligt.

Lägg över ankbrösten och rosmarinen i en ugnssäker form. Tvätta en apelsin och riv skalet över. Sätt en termometer i köttet. Vid 62 grader är ankan färdig. Det tar ca 30 minuter.

När ankan är färdig, låt gärna köttet vila en stund. Skiva sedan i tunna skivor, ca 0,5 cm. Lägg upp på ett fat.

Dressing:

Dela granatäpplena och ta ur fruktköttet. Blanda i olivolja, granatäpplesirapen, salt och peppar. (Om du inte hittar granatäpplesirap i butiken, kan du göra själv genom att blanda 1 dl socker, 1 dl vatten, 2 tsk limejuice och 1 granatäpple.) Hacka ner färsk mynta.

Ringla dressingen över ankan strax innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!