Ankbröst med shitake-risotto

Ankbröst med shitake-risotto

Publicerat:

Ingredienser

2portioner

  • 400g
    Ankbröst, skinnet borttaget
  • Olivolja att steka i
  • Salt & peppar
  • 2klyfta(or)
    Vitlök, finhackade
  • 1/2dl
    Torr sherry
  • 1
    Vaniljstång, skårad, urskrapad och finhackad
  • 100g
    Arborio-ris
  • 5dl
    Kokhet kyckling buljong
  • 1klyfta(or)
    Vitlök, finhackad
  • 1
    Scharlottenlök, finhackad
  • 1dl
    Vitt vin
  • 2msk
    Olivolja
  • En näve Shitake svamp, grovt strimlad
  • Grön sparris, en bunt
  • Citron, rivet skal + saften från den
  • 1msk
    Olivolja
  • 2dl
    Balsamicovinäger
  • Sesamolja, ett par droppar
  • Kalvfond, en liten skvätt

Så lagar du

<b>Ankbröstet</b>

Lägg alla ingredienser till marinaden i en påse med ankbröstet. Kläm ut luften, förslut och marinera i kylen ett par timmar eller över natten. När ankbröstet har marinerat klart så tar du ut det och torkar av det lätt. Hetta upp en stekpanna, salta och peppra ankbröstet och bryn det. När du brynt ankbröstet så kör du in det i ugnen på 125 grader, till dess att kötttermometern visar 55 grader. I den tjockaste delen på ankan tar det cirka tio minuter.Vira in ankbröstet i folie och låt det vila på/vid spisen i ett par minuter innan du serverar det.

<b>Risotton</b>

Hetta upp olivolja i en kastrull på svag värme och fräs charlottenlök och vitlök i någon minut. Tillsätt svampen och riset och fräs det till dess att riset fått en glansig och genomskinnlig yta. Slå på vinet och låt det reducera lite. Häll på lite kycklingbuljongen (cirka 1 dl) och rör runt då och då tills det att riset sugit åt sig det mesta av buljongen. Fortsätt på det viset till dess att riset är krämigt och "al dente".

<b>Sparrisen</b>

Skär bort de träiga ändarna på sparrisen. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs sparrisen med citronskal i en knapp minut. Droppa över lite citronsaft och salta och peppra. Låt citronsaften reducera bort och servera sparrisen med risotton och ankan.

<b>Balsamico sirap</b>

Koka upp balsamicovinägern och reducera ner den till hälften. Smaka av med lite kalvfond och avsluta med ett par droppar sesamolja. Om den råkar bli alltför tjock kan du spä den med lite ytterligare balsamicovinäger.

Häll upp risotton och lägg på sparrisen på risotton. Skär upp ankbrösten och ringla över balsamicosirap och servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!