Ankrillette

Publicerat:
2021-11-17Tillagningstid:
Ett recept på en riktig fransk klassiker, supersmarrigt att servera med rostat surdegsbröd och lite picklade grönsaker eller en syrlig persiljesallad.
Ingredienser
4portioner
- 2anklår
- 2dlankfett
- 2 stschalottenlökar
- 2tskgrönpeppar
- 1mskkonjak
- 2 kvistartimjan
- salt och peppar
Så lagar du
- Gnid in ankbenen med salt och peppar. Placera i ugnsfast form och ös på ankfettet och täck med aluminiumfolie. Baka i ugn på 140°i 2,5-3 timmar. Köttet ska lätt lossa från benen.
- Under tiden ankan är i ugnen: Finhacka lök, vitlök och grönpeppar och svetta försiktigt på låg värme i en stekpanna med smöret. Häll på konjaken och bränn av med en tändsticka. Smaka av med salt, peppar och timjan. Låt svalna.
- Låt ankan svalna något innan du lossar köttet från benen. Ta bort benen, skinnet och eventuellt hårda svålar. Sila av fettet och lägg köttet i en bunke och finfördela det med hjälp av en gaffel. Smaka av med salt, peppar, lök och grönpeppar.
- Lägg rilletten i en ren glasburk och tryck ner köttet ordentligt. Täck den med några matskedar av det silade fettet från ugnsformen. Låt gärna rilletten mogna ett par dagar innan du äter den.
- Servera med rostat bröd, cornichons, picklade grönsaker, kapris eller persilja och några drag med svartpepparkvarn.
Övrigt
Rilletten håller i kyl ca 1månad om den är orörd.