Trerättersmeny för julhelgen

päron

Publicerat:

Grön ärtpuré med löjrom, fylld kalkon med portvinssås & julkryddade päron

Ingredienser

8portioner

Grön ärtpure med löjrom

  • 1st
    gul lök
  • 600g
    gröna ärtor
  • 8dl
    vatten
  • 2tärning(ar)
    grönsaksbuljong
  • 1tsk
    salt
  • 2msk
    pressad citronsaft
  • 1/4krm
    cayennepeppar
  • 1msk
    smör

Tillbehör

  • löjrom
  • turkisk yoghurt

Fylld kalkon med portvinssås

  • 1st
    kalkon
  • 1+2tsk
    salt
  • 1/2tsk
    nymald vitpeppar
  • 2msk
    smält smör
  • 1paket
    bacon

Fyllning

  • 4skiva(or)
    vitt torrt bröd
  • 1 1/2dl
    kycklingbuljong
  • 1paket
    bacon
  • 1st
    gul lök
  • 15st
    katrinplommon
  • 2st
    äpplen
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    timjan
  • salt, peppar

Portvinssås

  • 8dl
    skyn + vatten
  • 2 1/2dl
    rött portvin
  • 1 1/2msk
    maizena

Rödkål

  • 750g
    rödkål
  • 2st
    äpplen
  • 2st
    lökar
  • 2dl
    glögg
  • 2msk
    vinäger

Tillbehör

  • Brysselkål
  • Klyftpotatis

Mauds julkryddande päron

  • 3kg
    päron
  • 1 1/2liter
    vatten
  • 3/4kg
    socker
  • 1st
    citron
  • 1paket
    saffran
  • 1tsk
    kardemummakärnor
  • 2st
    kanelstänger
  • 2bit(ar)
    torkad ingefära

Tillbehör

  • Lättvispad grädde eller vaniljglass

Så lagar du

Förrätten:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär brödet i små tärningar. Rosta dem gyllenbruna mitt i ugnen.

2. Hacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt ärtorna och häll på vattnet och buljongtärningarna. Koka 5 minuter.

3. Puréa soppan med mixerstav eller i matberedare/mixer. Häll tillbaks den i kastrullen. Hit kan förberedas!

4. Hetta upp och smaka av med salt, pressad citronsaft och cayennpeppar. Servera i små koppar med en klick rom, turkisk yoghurt och krutonger.

Varmrätten:
1. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.

2. Salta kalkonen inuti med 1 tsk salt.

3. Fyllning: Finfördela brödet i matberedare eller riv det och blöt upp det med buljongen. Skär bacon fint och stek det i panna utan fett. Hacka löken och låt den fräsa med. Tärna äpplena och plommonen, tillsätt dem och det uppblöta brödet. Vispa samman och tillsätt ägget. Smaka av med timjan, salt och peppar.

4. Fyll kalkonen och sy igen eller fäst med tandpetare. Täck bröstet med baconskivor och bind om med bomullssnöre så att lår och vingar ligger tätt mot kroppen.

5. Pensla med smält smör och salta och peppra runt om. Lägg kalkonen med sidan upp i en ugnslångpanna och stek 45 minuter. Pensla med skyn och vänd upp kalkonen och stek på andra sidan ca 45 min. Lägg den sedan med bröstet upp, pensla med skyn och stick i en termometer i tjockaste delen av bröstet. Ta ev bort baconet mot slutet av stekningen. Stek tills bröstköttet är 68 grader. Bryt loss vid lårfästet och skär av låren. Flytta över låren till en ugnssäker form och stek vidare tills de är 80 grader.

6. Skölj ur långpannan med vatten till ca 8 dl, häll det i en kastrull. Tillsätt portvin och låt koka ca 20 minuter utan lock. Red av med maizena utrörd i vatten. Smaka av med salt och peppar.

7. Rödkål: Strimla rödkålen, klyfta lök och äpplen. Fräs alltsammans i smör. Häll på glögg och koka ca 25 minuter tills kålen mjuknar. Smaka av med salt och peppar.

8. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten ca 7 minuter. Spola av den i kallt vatten om den inte ska serveras direkt.

9. Skär loss brösten och skiva köttet. Skär loss lårköttet, ta bort senorna och skär i bitar. Hit kan förberedas! Värm försiktigt i microvågsugn eller under folie i 175 grader.

10. Stek klyftpotatis och värm sås, fyllning och grönsaker före servering. Baconskivorna som skyddat bröstet kan hackas och serveras med kalkonen eller med brysselkålen.

Desserten:
1. Koka upp vatten, strösocker, citronsaft, saffran, kardemumma, kanel och ingefära. Låt sjuda ca 5 minuter.

2. Skala päronen och lägg dem allt eftersom i den varma kryddlagen.

3. Sjud under lock till päronen är mjuka, ca 20-30 minuter. Koktiden varierar mycket beroende på päronens storlek och mognad. Lyft upp päronen och lägg dem i en eller flera glasburkar. Sila lagen och häll den över. Lägg ägen i kanelstänger och ingefära i burkarna. Låt gärna stå några dagar. Burken håller i flera veckor om den förvaras i kylskåp.

Dela det här receptet med dina vänner!