Apelsin- & yoghurtkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 200g
    vetemjöl
  • 100g
    mandelmjöl
  • 150g
    strösocker
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2st
    ägg
  • 250g
    grekisk yoghurt
  • 1,5dl
    solrosolja
  • skal från 1 citron
  • 1nypa(or)
    salt

Apelsinsirap:

  • 1,5dl
    vatten
  • 175g
    strösocker
  • skal och saft från en apelsin
  • 0,5
    pressad citron
  • 5st
    krossade kardemummafrön
  • 1msk
    apelsinblomsvatten*

Så lagar du

Börja med att göra sirapen:

Häll vatten, socker, saft, skal och kardemumma i en kastrull.

Värm långsamt under omrörning så att sockret löser sig. Låt koka i ca 7 minuter och låt svalna. Blandningen får då en sirapkonsistens. Häll sist i apelsinblomsvattnet.

* = Finns bland bakprodukterna i välsorterade butiker eller i orientaliska butiker.

Värm ugnen till 180 grader. Smörj en springform.

Lägg alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt de resterande ingredienserna en i taget och rör ihop till en smet. Häll upp i formen och baka i ugnen ca 30 minuter.

Låt kakan svalna 10 minuter och häll sedan sakta över sirapen. Lägg på florsocker strax innan serveringen.

Servera med crème fraiche eller grekisk yoghurt.

<b>Varför anger vi måtten i gram?</b>

Därför att det blir mer exakt! Nedan hittar du en enkel omvandlingstabell!

Dela det här receptet med dina vänner!