Apelsinbakat ankbröst med linser och blomkålspuré

Apelsinbakat ankbröst med linser och blomkålspuré

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftigt och lyxigt ankbröst tillsammans med krämig blomkålspuré.

Ingredienser

4portioner

Apelsinbakat ankbröst

  • 2st
    ankbröst
  • 1msk
    honung
  • 1st
    apelsin (saften)
  • salt och peppar

Blomkålspuré

  • 300g
    blomkål
  • 50g
    smör
  • salt efter smak (ca 1 tsk flingsalt)

Sås

  • 2dl
    rött vin
  • stekspadet från ankan

Linser

  • 4dl
    beluga linser
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 1st
    äpple
  • 4st
    blad grönkål
  • 1st
    gul lök
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    av såsen

Så lagar du

Ankan

1. Rispa skinnet på ankan i ett rutmönster och brun ankbrösten på skinnsidan i en het stekpanna. Du behöver inte tillsätta något fett – det finn redan tillräckligt med fett på ankan. Salta och peppra.

2. Lägg de brynta ankbrösten i en ugnssäker form och lägg en klick honung på varje bröst. Pressa apelsinsaften över ankan och sätt in i ugnen, på 160 grader i ca 15 minuter.

3. Ta ut ankan när innertemperaturen når 55 grader. Täck inte över ankan med folie eller liknande – då kommer innertemperaturen bli för hög när den står och vilar. Låt ankan stå och vila minst 5 minuter innan du börjar att skära upp.

Purén

1. Koka blomkålen i osaltat vatten. Mixa den kokta blomkålen i en mixer tillsammans med smöret. När du har en helt slät och fin puré smaksätter du med salt efter eget tycke.

Såsen

1. Reducera vinet tillsammans med stekspadet från ankan till en kraftig sås. Mixa den eventuellt med en stavmixer innan servering. Smaka av med salt och peppar.

Linserna

1. Koka linserna i vatten utan salt tills de är mjuka, men fortfarande har en liten kärna. Häll av vattnet och spola linserna i kallt vatten.

2. Hacka timjan och lök fint. Riv eller hacka ner grönkålen grovt. Fräs lök, timjan och grönkål i smör. Tillsätt linser, såsen och till sist äpple skuret i mindre tärningar. Salta och peppra efter smak.

Dela det här receptet med dina vänner!