Apelsinmoussetårta med chokladbotten

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
12portioner
- 200gmandelmassa
- 2mskkakao
- 2stägg
- 50gmörk choklad
- <br>
Apelsinmousse:
- 4stgelatinblad
- 2stäggulor
- 1dlströsocker
- 1ask(ar)kesella, 10 %
- 1dlapelsinjuice
- 2,5dlmellangrädde
- <br>
Apelsingelé:
- 2stgelatinblad
- 1dlapelsinjuice
- 1dlvatten
- 2mskströsocker
- 2-3stapelsiner
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao och ägg till en jämn massa. Tillsätt hackad choklad. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24-26 cm i diameter) med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 min.
3. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
4. Häll apelsinsaften i en liten kastrull ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Blanda sedan blandningen med lite av äggvispet och sedan med resten. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl några timmar tills den stelnar.
5. Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinjuice, vatten och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna. Skär bort skalet från apelsinerna, halvera och skiva dem. Garnera den stelnade tårtan medapelsinskivor och skeda över apelsinjuicen som ska vara som ovispad äggvita. Ställ in ytterligare några timmar i kylen.