Apelsinsufflé med choklad

Publicerat:
2017-01-19Tillagningstid:
Ingredienser
5 - 6portioner
- smör och socker till formarna
- 1-2ekologiska apelsiner
- 1mskmajsstärkelse
- 1äggula
- ½+½dlströsocker
- 3äggvitor, ca 90 g
- 4bit(ar)mörk choklad, ca 20 g
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och sockra 5-6 suffléformar som rymmer ca 1 dl.
2. Tvätta och riv skalet av en apelsin. Pressa ur 1 dl saft och häll det och apelsinskalet i en liten tjockbottnad rostfri kastrull.
3. Vispa ner majsstärkelsen, äggulan och ½ dl strösocker i saften. Låt sjuda till en tjock kräm under ständig vispning på svag värme. Låt krämen kallna, gärna i vattenbad.
4. Vispa upp vitorna till skum och tillsätt sedan ½ dl socker lite i taget, fortsätt vispa till en smidig maräng.
5. Blanda ner 1/3 av marängen väl i apelsinkrämen och vänd sedan ner resten av marängen.
6. Fördela smeten till hälften i formarna och lägg på en chokladbit i mitten. Fördela resten av smeten. Stryk formarna släta och dra med tummen runt kanten så att inte rester av sufflésmet hindrar suffléerna från att lyfta sig.
7. Grädda på nedersta falsen cirka 12 minuter tills suffléerna rest sig och börjat få fin färg på ytan. Pudra över florsocker och servera genast.
Tips! Du kan också grädda dem direkt från frysen men då tar gräddningen några minuter längre.