Äppelbakad röding med äppelsås

Publicerat:
2016-12-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500grödingfilé
- 4röda äpplen (fasta)
- 1knippa(or)dill
Äppelsås
- 2dläppelmust (ekologisk)
- 1msksocker
- 1dlpepparrot, finriven
- 2mskäppelcidervinäger
- 1dlolivolja
- 1knippa(or)dill
- ½citron (skalet)
Så lagar du
1. Plocka filéerna benfria.
2. Rimma laxen i tioprocentig saltlag i 8 minuter. Om filéerna varit frysta räcker det med 4 minuter då köttet blivit mer poröst av frysning. Rimningen ger en jämn salthalt på fisken.
3. Torka saltlagen av filén, ringla olja på bakpapper och lägg fisken på plåten med skinnsidan nedåt. Ångbaka i ugn i 100 grader cirka 5 minuter, eller till en innertemperatur på 40 grader. Om du inte har en ångugn lägger du bara in en plåt med vatten under plåten med fisken.
4. Dra av skinnet. Lägg plockad dill på fisken, skiva två äpplen tunt med mandolin och täck filén med äppelskivor. Ringla på lite olivolja och salt.
5. Baka hastigt i ugn innan servering, ca tre minuter.
Kall äppelsås
1. Skär två äpplen i grova bitar med skal.
2. Lägg äpple, socker och en deciliter äppelmust i en kastrull med lock. Baka på spis på medelvärme tills äpple är mjukt, ca fem minuter.
3. Mixa slätt med äppelcidervinäger, en deciliter äppelmust, pepparrot och olivolja. Smaka av med salt och citronskal. Servera fisken på kall äppelsås med nykokt potatis och finhackad dill.