Ingredienser
4portioner
- 400gtorskrygg
- 5dlvatten
- 0,5dlsalt
- 2äpplen, syrligt
- 1kruk(or)dill
- 1dlbrynt smör
- salt
Så lagar du
1. Blanda salt och vatten. Skär torsk i 4 portioner. Lägg fiske i saltlaken i 8 min. Lyft, skölj och lägg fisken på en smörad plåt. Baka sedan i ugn till en innertemp på 45-50 grader.
2. Tag ut fisken och skiva tunna skivor äpple. Plocka lite dill och lägg på varje fisk. Toppa med tunna skivor (ca 4 st) på varje fisk. Slå lite brynt smör över fisken. Värm i 2-4 min vid servering.
Servera med nykokt spetskål, äpple och pepparrot.
Dryckestips
Alkoholfri klar äppelmust (brukar finnas flera olika märken att köpa både i välsorterade livsmedelsbutiker och på Systembolaget).
Alkoholfri ofiltrerad must (brukar finnas flera olika märken att köpa både i välsorterade livsmedelsbutiker och på Systembolaget).
Päroncider (3,5 %)
Poiré Authentique, Normandie 3,5 %, Frankrike (11775) 99 kr (750 ml)
Äppelvin (15 %)
Maglehem 4:15, Österlen, Sverige (99543) 131 kr (500 ml)
Äppelstarkvin (17,5 %)
Pom Ingrid Marie (17,5 %)
Södermanland, Sverige (76322) 274 kr (750 ml)