Äppelkaka i stekpanna

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Botten
- 2stägg
- 1 dlsocker
- 2dlvetemjöl
- 1tskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
- 50gsmält smör
Fyllning
- 3-4stäpplen (gärna av en syrlig sort)
- ¾dlmandel med skal
- 75-100gsmör
- 1-1 ½dlsocker
Så lagar du
Botten
1. Smält smöret i en stor stekpanna som du har ett passande lock till, och låt det svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt alla torra ingredienser och sedan det smälta smöret.
2. Rör samman till en smidig smet och häll sedan smeten i stekpannan som du smälte smöret i. Sätt på locket och grädda botten på spisen på medelhög värme.
3. På min spis fungerar steg 5 av 9 bra. Grädda tills kakan har satt sig och ytan känns klar. Det tar cirka 12–15 minuter. Undvik att lyfta på locket eller flytta på stekpannan under tiden.
4. Stjälp upp kakan ur stekpappan med hjälp av locket. Om bottnen på kakan är för mörk är det bara att skära bort det.
Fyllning
1. Bred ut smöret i stekpannan som användes till bottnen. Strö över sockret.
2. Skiva eller klyfta alla äpplen och lägg dem gärna i ett fint mönster ovanpå smöret och sockret i stekpannan. Skär ner mandeln grovt och sätt sedan stekpannan på spisen, denna gång på hög värme.
3. Låt äpplena koka i smeten tills de börjar bli vackert karamellfärgade. Lägg kakbottnen ovanpå äpplena med den ogräddade sidan neråt. Ta bort stekpannan från värmen och låt den svalna innan den stjälps upp på ett serveringsfat.
4. Om kakan har fastnat är det bara att värma den försiktigt på spisen tills den släpper. Servera gärna med vispad grädde eller glass.