Äppelkaka med kolasås, hasselnötter och flingsalt

Äppelkaka med kolasås, hasselnötter och flingsalt

Publicerat:

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 2st
    stora syrliga äpplen
  • 125g
    rumstempererat smör
  • 3st
    rumstempererade ägg
  • 2 3/4dl
    strösocker
  • 3/4dl
    rumstempererad mjölk
  • 2tsk
    bakpulver
  • 4dl
    siktat vetemjöl
  • 150g
    rostade hasselnötter
  • flingsalt till servering

Kolasås:

  • 2dl
    strösocker
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1/2tsk
    flingsalt

Så lagar du

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med en diameter på cirka 23 cm med bakplåtspapper (det går enklast om du först smörjer formen med lite olja eller matfett).

Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor. Blanda alla ingredienser till kakan förutom äpplen och nötter i en skål och vispa i cirka 5 minuter till en slät smet. Häll hälften av smeten i springformen. Strö hälften av äpplena över formen och häll på resterande smet. Avsluta med de sista äpplena och tryck ner dem försiktigt i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills kakan lossnat från kanterna och börjar kännas fast. Det gör inget om den fortfarande är lite fuktig i mitten när du sticker ner en provsticka, så länge stickan är torr när du sticker ner den längs kakans kanter. Ta ut kakan och låt den svalna innan du lossar på formen.

Gör under tiden kolasåen. Häll cirka ¼ av sockret i en kastrull och låt det smälta under omrörning på svag värme. Häll på ytterligare ¼ och rör om tills även detta smält. Upprepa tills allt socker är smält och det har fått en gyllene färg. Rör om konstant under tiden så det inte bränns vid.

Häll på grädden och rör om tills blandningen har kokt samman till en kolasås, det går på någon minut. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner flingsaltet. Häll kolasåsen över kakan och toppa med hasselnötter och ytterligare lite flingsalt.

Dela det här receptet med dina vänner!