Äppelkaka med nötter

Publicerat:
2015-10-28Tillagningstid:
En riktigt lättgjord och god äppelkaka för nötälskaren. Du kan byta ut hasselnötterna mot mandel om du är allergisk.
Ingredienser
8portioner
- 1kgäpplen
- 1tskkardemummakärnor
- 1½tskmald kanel
- 200ghasselnötter
- 2dlljust muscovadosocker, eller 1½ dl strösocker
- 100gkallt smör, i bitar
- 3stägg
Tillbehör
- lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala eventuellt äpplena, klyfta dem och lägg dem i en stor ugnsform cirka 28 cm i diameter.
3. Finstöt kardemummakärnorna i en mortel. Kör kardemumma, kanel, hasselnötter och socker i matberedare tills nötterna är hackade. Tillsätt smöret och kör tills det blir finfördelat däri och tillsätt sedan äggen. Kör samman till en smet.
4. Fördela nötblandningen över äpplena och grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter tills blandningen fått fin färg och äpplena känns mjuka.
5. Servera gärna pajen lite ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.