Äppeltartlett/äppelpaj

Ingredienser
- äpplen, skurna i tunna bitar och blandade med kanel
- kanel
Mördeg
- 250gsmör
- 125gsocker
- 375gvetemjöl
- 1ägg
- en nypahjorthornssalt
- 10gvaniljsocker
- 5gsalt
Mazarinmassa
- 250gmandelmassa
- 125gsmör
- 150gägg
Smuldeg
- 100gsmör
- 100gsocker
- 100gmjöl
- 100gmandelmjöl
- 5gsalt
- 5gvaniljsocker
Så lagar du
Uppskattad tillagningstid 40 min dag 1 + 30 min dag 2.
Mördeg
1. Blanda det kalla smöret med sockret, bara så det går ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda endast tills det har blivit en deg. Platta ut och plasta över med plastfilm. Låt degen vila över natten.
2. Kavla du ut degen till 2 mm tjock. Stansa ut en lagom storlek till din tartlett. Smörj din form. Tryck upp försiktigt upp degen mot botten och sedan kanten.
Mazarinmassa
Alla ingredienserna måste vara rumstempererade när du blandar ihop dem.
1. Blanda mandelmassan några varv i en matbredare på lägsta hastighet. Tillsätt sedan smöret lite i taget, och slutligen lägger du i ett ägg i taget.
2. Spritsa sedan smeten i botten på tartletten. Tryck i de skurna äppelbitarna.
Smuldegen
1. Börja med att blanda smör och socker så minskar risken för smörklumpar. Häll sedan i resterande ingredienser. Blanda så det blir ett smul, inte en deg. Smula sedan smulet över äpplena.
2. Grädda i ugn på 190 grader i cirka 20-25 minuter.