Äppeltartlett/äppelpaj

Äppelpaj

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

  • äpplen, skurna i tunna bitar och blandade med kanel
  • kanel

Mördeg

  • 250g
    smör
  • 125g
    socker
  • 375g
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • en nypa
    hjorthornssalt
  • 10g
    vaniljsocker
  • 5g
    salt

Mazarinmassa

  • 250g
    mandelmassa
  • 125g
    smör
  • 150g
    ägg

Smuldeg

  • 100g
    smör
  • 100g
    socker
  • 100g
    mjöl
  • 100g
    mandelmjöl
  • 5g
    salt
  • 5g
    vaniljsocker

Så lagar du

Uppskattad tillagningstid 40 min dag 1 + 30 min dag 2.

Mördeg

1. Blanda det kalla smöret med sockret, bara så det går ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda endast tills det har blivit en deg. Platta ut och plasta över med plastfilm. Låt degen vila över natten. 

2. Kavla du ut degen till 2 mm tjock. Stansa ut en lagom storlek till din tartlett. Smörj din form. Tryck upp försiktigt upp degen mot botten och sedan kanten. 

Mazarinmassa

Alla ingredienserna måste vara rumstempererade när du blandar ihop dem.

1. Blanda mandelmassan några varv i en matbredare på lägsta hastighet. Tillsätt sedan smöret lite i taget, och slutligen lägger du i ett ägg i taget.

2. Spritsa sedan smeten i botten på tartletten. Tryck i de skurna äppelbitarna.

Smuldegen

1. Börja med att blanda smör och socker så minskar risken för smörklumpar. Häll sedan i resterande ingredienser. Blanda så det blir ett smul, inte en deg. Smula sedan smulet över äpplena.

2. Grädda i ugn på 190 grader i cirka 20-25 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!