Äppelpaj deluxe

Publicerat:
2012-10-29Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 7portioner
Mördegsbotten
- 120grumstempererat smör
- 180gvetemjöl (3 dl)
- 60gflorsocker (1 dl)
- 20gäggula (1 st)
Mazarinfyllning
- 250gmandelmassa
- 2gkardemumma (1 tsk)
- 100grumstempererat smör
- 50gägg (1 st)
- 50gäggula (3 st)
Äppelfyllning
- 6stäpplen (Alice)
- 2gkardemumma (1 tsk)
- 8gmalen kanel (1 msk)
- 50gflisad sötmandel (¾ dl)
- 50gflytande honung (2 msk)
- 40gråströsocker (½ dl)
Havrecrumble
- 50gströsocker (½ dl)
- 90gvetemjöl (1½ dl)
- 20ghavregryn (½ dl)
- 2 gbakpulver (½ tsk)
- 60grumstempererat smör
Vaniljsås
- 150gäggula (8 st)
- 180gströsocker (2 dl)
- 1stvaniljstång
- 600gvispgrädde (6 dl)
- 150gmjölk (1½ dl)
- 35gosaltat smör
Så lagar du
1. Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbarkant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.
3. Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
4. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
5. Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
6. Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
7. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
8. Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.
9. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.
10. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
11. Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen.
12. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20–22 min för små pajer eller 30–35 min för en stor paj.
13. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.