Äppelpaj med hasselnötsfyllning

Publicerat:
2016-10-25Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Paj
- 4dlvetemjöl, 240 g
- ½dlströsocker
- 1krmsalt
- 150gkallt smör
- 3-4mskkallt vatten
Fyllning
- 100ghasselnötter
- 1dlljust muscovadosocker
- 2mskvetemjöl
- 4stäpplen, ca 600 g, t ex Aroma
- 1mskvispgrädde eller mjölk till pensling
- 2mskströsocker
- 1tskfinstött kardemumma eller mald kanel
Tillbehör
- vaniljglass eller crème chantilly (se recept)
Så lagar du
1. Blanda vetemjöl, socker och salt, gärna i matberedare. Skär smöret i tärningar och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna om du inte har matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Kyl den en liten stund.
2. Sätt ugnen på 180 grader.
3. Fyllning: Hacka hasselnötterna fint, gärna i matberedare, och blanda dem med muscovadosocker och vetemjöl. Skär äpplena i klyftor
4. Kavla ut degen till en stor, 3 mm tjock rundel direkt på bakplåtspapper. Flytta över papperet till en plåt. Fördela nötströsslet i mitten på degen och låt de yttersta 5 cm av degen vara fri. Lägg äppelklyftorna ovanpå i ett tjockt lager och vik in degkanten. Pensla degen runt om med grädde eller mjölk och strö sedan socker och kardemumma eller kanel över deg och fyllning.
5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter tills degen har fått fin färg och äpplena har mjuknat.
6. Servera gärna pajen ljummen med crème chantilly eller vaniljglass.