Äppelpaj med toscatäcke

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
Pajdeg
- 3dlvetemjöl
- 2mskströsocker
- 100gsmör
- 1stägg
Fyllning
- 5-6stäpplen
- 1msksmör
- 2mskströsocker
Toscatäcke
- 75gsmör
- 2mskvetemjöl
- 1dlströsocker
- ½dlhonung
- 1mskmjölk
- 100gmandelspån
- 100ggrovhackade hasselnötter
Så lagar du
1. Kör vetemjöl och socker med smöret i bitar tills det är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en form 26-28 cm i diameter. Ställ i kyl minst 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda pajskalet 12-15 minuter tills det fått fin färg.
5. Skala eventuellt äpplena och stek dem i 1 msk smör ca 5 min.
6. Tosca: Smält smöret och tillsätt mjölet och sedan socker, honung, mjölk, mandel och hasselnötter. Sjud ihop några minuter.
7. Häll äpplena i pajskalet och toscasmeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen 12-15 min tills toscatäcket fått fin färg. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde eller glass.