Ingredienser
4portioner
Äppelkompotten
- 1kgsyrliga äpplen
- 250gströsocker
- 1tskcitronjuice
- 1vaniljstång
Pannkakorna
- 200gvetemjöl
- 1nypa(or)salt
- 1nypa(or)socker
- 3ägg
- 2dlmjölk
- 1,5dllättöl
- 1citron eller apelsin
- 30gosaltat smör
- rapsolja
Så lagar du
<b>1.</b>
Koka äppelbitarna, sockret, citronjuicen och vaniljfröna under lock i 5 min. Späd ev. med lite vatten om det ser torrt ut. Dra ner värmen och koka utan lock i 5 min. till.
<b>2.</b>
Vispa ihop mjöl, salt och socker med äggen och mjölken, sedan lättöl och citrusskal. Bryn smöret försiktigt i en stekpanna tills det blir guldbrunt, vispa sen ner det i smeten. Låt smeten vila i 10 min.
<b>3.</b>
Häll en droppe olja i en kall stekpanna, torka sen bort den med hushållspapper. Hetta upp stekpannan rejält, dra sen ner värmen. Häll i smet till en mycket tunn pannkaka, grädda tills undersidan är guldbrun.
<b>4.</b>
Värm ugnen till 225 grader. Lägg en sked äppelkompott på varje pannkaka. Vik in de fyra sidorna så kompotten täcks, vänd paketet och lägg upp det på serveringsfat. När allt är upplagt värm det i ugnen. Servera med vaniljsås.
Kock: Lugna kocken, John Burton Race