Ingredienser
6 - 8portioner
Foul (bönsallad)
- 3sttomater
- 1stgul lök
- 2stsalladslök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1knippa(or)bladpersilja
- 1stgrön chili (kan uteslutas)
- 2burk(ar)foul, favabönor
- ½dlpressad citronsaft
- ½dlolivolja
- salt
Mjukt tunnbröd (ca 15 stycken)
- 50gjäst
- 1tsksalt
- 2dlyoghurt naturell
- 2dlvatten
- 3msksolrosolja
- cirka 8dlvetemjöl
Stekt aubergine och halloumi med zatar
- 1staubergine
- 1bit(ar)haloumi cirka 200 g
- 1tskzatar eller sumac (finns i butiker som säljer arabiska specialiteter, men kan uteslutas)
- 1stcitron
- 5stblad pepparmynta
- olivolja
Så lagar du
Foul
1. Tärna tomat och hacka lök, salladslök, vitlök, persilja och chili. Blanda allt i en kastrull tillsammans med de sköljda bönorna.
2. Häll över citron, olivolja och salta efter smak. Koka hastigt upp någon minut. Servera salladen ljummen eller rumstempererad.
Mjukt tunnbröd
1. Värm vatten och yoghurt fingervarmt. Häll upp i en degbunke och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt salt och olja och vispa samman allt. Tillsätt vetemjöl och arbeta upp en smidig deg. Den skall vara ganska mjuk, men inte kladdig.
2. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter eller tills den har nått dubbel storlek. Kavla ut mycket tunna bröd (crika 2-3 mm) på ett mjölat bakbord och stek dessa direkt i en het torr stekpanna utan något fett, tills brödet har fått en gyllenbrun yta. Stek bröden på båda sidorna.
3. Förvara bröden inlindade i en handduk som sedan läggs in i en påse.
Stekt aubergine och halloumi med zatar
1. Skiva aubergine i centimetertjocka skivor och stek på hög värme i mycket olivolja och lite flingsalt. Ta upp auberginen ur oljan när den är gyllenbrun och låt rinna av på hushållspapper.
2. Pressa saften av ½ citron över auberginen medan den är varm. Skiva haloumin liksom auberginen och stek gyllenbrun i en lätt oljad het stekpanna. Varva haloumi och aubergine på en tallrik. Hacka och strö över mynta och en tesked zatar eller sumac. Servera varmt.
Tips
Till en buffé kan man även servera oliver, olivolja, zatar, turkisk yoghurt med sambal oelek och rädisor.