Arancini eller risottopuckar på gårdagens middag

Ingredienser
4portioner
- cirka ½ literöverbliven risotto
- 1-2stägg
- 1dlpanko
- 1msksmör
- 1mskolja
- extra parmesan
- garnityr
- skal av 1 citron
Risotto
- cirka 7 ½dlbuljong
- 1mskolivolja och 1 msk smör
- 2stschalottenlökar
- 1stselleristjälk
- 300garborioris
- 1dlvitt matlagningsvin
- 1-2 msksmör
- 75griven parmesanost
- rivet skal och saft från 1 citron
Så lagar du
Risottopuckarna
1. Blanda i äggen i risotton och forma små puckar.
2. Vänd puckarna i panko (eller ströbröd) och stek dem i smör och olja.
3. Lägg puckarna på en bädd av finbladig sallad och toppa med ärtskott, hyvlad parmesan och citronskal.
Risotto
1. Skala och hacka lökarna fint. Skär selleristjälken tunt. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan om.
2. Lägg smör och olja i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och grönsakerna när smöret smält. Stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
3. Lägg i riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs i smöret i någon minut. Häll i vinet och låt det koka upp under omrörning.
4. När vinet har kokat in börjar du hälla på buljong en soppslev i taget. Låt buljongen nästa koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden.
5. Smaka av riset efter ungefär en kvart. Kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd. Känns det som att tugga på skolkrita är det inte klart!
6. Lägg i rivet skal och citronsaft mot slutet och rör om ordentligt. När riset känns klart, smaka av med salt och peppar, lägg i en matsked smör och den rivna parmesanosten. Rör om ordentligt och servera!