Arancini siciliani

Publicerat:
2022-03-11Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 250gitalienskt rundkornigt ris – till exempel Avorio eller Vialone nano
- 5-6dlbuljong – hönsbuljong eller vegetarisk
- 1påse(ar)safran (0,5g)
- 2msksmör
- 50griven pecorino
- salt och nymalen svartpeppar
Fyllning med skinka och mozzarella
- ca 50gkokt skinka
- 125gmozzarella
- salt och nymald svartpeppar
- gärna färska örter
Fyllning med pistagenötter
- 50gpistagenötter
- 125gmozzarella eller annan ost
Panering
- 2dlvetemjöl
- 2dlvatten
- 1nypa(or)salt
- ca 1dlströbröd eller panko
Till fritering
- 2-3literfrityrolja
Så lagar du
Smält en matsked smör i en stekpanna med höga kanter, och lägg i ris. Rör om och fräs någon minut. Lägg i saffran och rör om. Häll på en slev buljong idag och låt koka in i riset. Fortsätt koka under omröring med lite buljong i taget i cirka 15 minuter eller tills riset är mjukt men gärna lite al dente. Montera ner resten av smöret och pecorino och lägg upp i en skål.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 – 3 timmar.
Förbered din fyllning. Hacka pistagenötterna fint och blanda med tärnad mozzarella.
Skär skinka i tunna strimlor och blanda med tärnad mozzarella.
Dela riset i 12 delar. Lägg upp ris i handen och forma till en ”skål”. Blöt gärna händerna med kallt vatten så går det enklare. Lägg i lite fyllning och vik ihop och forma till en boll. Fortsätt med resten av riset. Ställ gärna kallt en stund.
Vispa ihop frityrsmeten i en skål så den är helt slät.
Häll upp ströbröd i en djup tallrik.
Vänd försiktigt risbollarna i frityrsmet och sedan i ströbröd. Ställ gärna kallt en liten stund.
Hetta upp oljan tills den är 170 grader. Använd fritös eller kastrull och termometer.
Vänd arancinibollarna först i smeten och sedan i ströbröd. Fritera 2 åt gången så att inte oljan kyls ner. De ska ha fin gyllenbrun färg runtom.
Servera arancini som snacks till ett glas vin eller med sallad som en lättare måltid