Asiatisk biff med ponzu

Publicerat:
2020-10-28Tillagningstid:
"Det är såsen som gör susen" är en kliché men i det här fallet stämmer det verkligen. Samma köttbit ger tre olika rätter beroende på hur man tillagar den. Den här såsen är kryddig och smakrik med mycket umami och passar perfekt till asiatiska rätter.
Ingredienser
4portioner
- 500gryggbiff (gärna ordentligt marmorerad, skuren i portionsbitar)
- 10cmrättika
- 1purjolök
- 100gsockerärtor eller annan grönsak i säsong t ex morot
Ponzu
- 1röd chili
- 1klyfta(or)vitlök
- 2citroner, saften
- 1dlsoja
- 1mskrostade sesamfrön
- 1salladslök, finhackad
- 1mskmirin
- 1tskfisksås
Så lagar du
Ponzu
1. Finhacka chili och vitlök.
2. Pressa citronen och blanda alla ingredienser. Låt gärna blandningen dra över natten. Den kan också ätas direkt.
Servering
1. Snabbstek köttet på hög värme, 3-4 min, så att kärnan förblir rosa/rå och ytan blir krispig.
2. Låt köttet vila i ca 10 min och skär det i tunna skivor.
3. Häll rejält med ponzu på köttet.
4. Servera köttet med strimlade grönsaker eller rotfrukter.