Asiatisk "hot pot" med shitake, lantägg och bok choy

Publicerat:
2016-01-18Hot pot är en underbar streetfood som lätt går att anpassa utifrån vad som finns hemma. Det är helt enkelt hälsosam buljongmat med en twist.
Ingredienser
4portioner
- 500godlad svamp
- 2citrongräs
- 1bit(ar)ingefära
- ½chilipeppar
- 2gula lökar
- 2vitlöksklyftor
- 1grönsaksbuljong tärning, eko
- ½dlsoja, ekologisk
- 2litervatten
- 4ägg, ekologiska
- 200gvetenudlar
- 2bok shoy (kål)
- 1kruk(or)koriander
- 50ghampafrö, rostade (alt. pumpa och solroskärnor)
Så lagar du
1. Riv 200 g svamp (gärna champinjon) i vattnet. Tillsätt krossat citrongräs, riven vitlök, riven ingefära, skivad chili, hackad lök och buljongtärning.
2. Sjud under lock i minst 1 h (blir godare ju längre tid). Smaka av med salt och soja.
3. Koka ägg 7 min i kokande vatten. Skala och dela. Koka nudlar och bok shoy hastigt i lättsaltat vatten och kyl sedan. Stek snabbt eller förväll övrig svamp.
4. Fördela svamp, skuren kål och nudlar i skålar. Toppa med halverade ägg och rostade hampa frö. Sila sedan riktigt varm buljong över rätten så att det nästan täcker. Klipp över lite koriander. Ät med pinnar och sked.