Avaträskbergets black and white med potatisgratäng och viltsås

Avaträskbergets älgfilé black and white.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    älgentrecoté
  • ca 200g
    vit innerbröst filé från kulskjuten orre

Potatisgratäng

  • ½kg
    skivad potatis (mjölig sort)
  • 3klyfta(or)
    vitlök, finhackad
  • 1paket
    västerbottenost
  • ½liter
    grädde
  • salt, peppar, grönsakskrydda, smör och riven ost

Viltsås

  • fond kokat på skrovet från orren
  • ca 5dl
    rödvin

Så lagar du

Älgentrecoté:
Stek älgen efter eget tycke, salta och peppra. Bryn orrfilén väldigt snabbt och lägg den sedan att dra av stekfärgen i kokande hönsbuljong någon minut. Det gör den vit igen.

Potatisgratäng:
Varva potatis, kryddor, västerbottenost och vitlök i en stor ugnsäker form, avluta med ett varv potatis och häll över grädden samt strö över ost och klicka över rikligt med riktigt smör. Grädda i nedre delen av ugnen cirka  timme i 200-225 grader

Viltsås:
Fond kokat på skrovet från orren. Många timmar. Ett kraftigt rött vin efter egen smak och tycke cirka 5 dl (redusera ner). Tillsätt vatten och buljong och mer vin till önskad mängd efter smak. Eventuellt red av med maizena.

Avaträsks meny innehöll också:

Förrätt: Arctic Caviar aperitizer – Fjällbäckens Guldkorn
Rödingrom från vildlekande röding. Hemlagat rågmjölstunnbröd samt norsk hemlagad säterrömme garnerad med harsyra plockad till fjälls. Den är syrligare ju högre över havet den växer.

Dessert: Petitchoux fylld med grädde från fjällko blandad med Lertorpets blåmögelost toppad med hjortronsylt. Serveras med kokkaffe.

(Petitoucher med blåmöggelost från Lertorpet i Avaträsk vispad med grädde i botten, toppad med hjotronsylt där enbart 20% socker smälts in i sylten. Angelia Archangelica kaffe – äkta kokkaffe kokat över öppen eld med ved av fjällbjörk och torkad och mald fjällkvanne iblandat i kaffekornen)

Dela det här receptet med dina vänner!