Avokadomousse med gott krisp

Publicerat:
2017-03-22Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1tskchiafrön
- 2avokados
- ½tskhavssalt
- 1citron, saften
- 2msksesamfrön
- 2schalottenlökar
- 1mskmatolja
- 1mskvitvinsvinäger
- 1mskolivolja
- ¼tskhavssalt
- 2morötter
Krutonger
- 2skiva(or)levainbröd
- 2mskolivolja
- ¼tskhavssalt
Så lagar du
1. Blötlägg chiafröna i 2 dl vatten.
2. Dela avokadon, ta ut kärnan och gröp ur ner i en matberedare. Mixa med havssalt och citronsaft till en slät smet. Ställ i kyl helst i 30 minuter så att den tjocknar.
3. Skala och finhacka schalottenlöken.
4. Rosta sesamfröna i en torr het panna tills gyllenbruna. Lägg i en skål.
5. Bryn sedan schalottenlöken i den varma pannan i 1 msk matolja. Lägg i en skål. Sila av chiafröna och blanda ner i löken tillsammans med vitvinsvinäger, olivolja och ¼ tsk havssalt.
6. Skala morötterna. Fortsätt sedan att skala band med skalaren från morötterna så mycket det går.
7. Ta en gaffel och riv stora flisor av levainbrödet mot skärbrädan. Stek lätt i olivolja i en medelvarm panna. Tillsätt havssaltet. Lägg sedan upp på papper för krutongerna att rinna av.
8. Ta fyra platta halvtallrikar. Smeta ut fyra stora cirklar av avokadomoussen mitt på tallriken. Täck med sesamfröna och morotsbanden.
9. Sprid ut krutongerna på tallrikarna. Avsluta med att ringla över chia- och lökvinägretten.