Baba au rhum

Publicerat:
2018-10-31Tillagningstid:
Min favoritdessert när mörket faller på. En härligt varm och saftig baba au rhum med choklad och mörk romlag smaksatt med apelsin och som självklart serveras med sötad vispad grädde, riven mörk choklad och färska bär. Självklart kan romen uteslutas för att få en lika välsmakande dessert. Så vad väntar ni på? Laga och njut!
Ingredienser
10portioner
- 2ägg
- 90gsmör
- 165gmjöl
- 20gkakao
- 20gströsocker
- 15gjäst
- 10gvatten
- 1nypa(or)salt
Sockerlag
- 200gsocker
- 100gvatten
- 1apelsin, rivet skal
- rom till smak
Så lagar du
1. Rör ut jästen med vattnet i en bunke.
2. Bland mjöl, kakaopulver och socker i en degblandare eller bunke. Tillsätt jästblandningen samt äggen. Arbeta till en slät deg. Arbeta in smöret i små klickar.
3. Låt degen jäsa under duk i cirka 25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Forma 10 små bollar och placera dem i smorda formar. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter.
4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna i 10 min.
Sockerlag
1. Koka socker, apelsinzest och vatten tills sockret har smällt. Låt allt svalna.
2. Tillsätt rom. Skeda 2/3 av sockerlagen i omgångar över ”bullarna”. Låt allt ligga i lagen tills den har sugits upp.
3. Servera med sötad vispad grädde och bär.