Både utländskt och svenskt: kycklingspett och ingefärspäron

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
Kyckling på spett
- 900gkycklingfilé
- grillpinnar
Marinad:
- 3mskolja
- 3mskhonung
- 3mskcitron
- 1mskgaram masala
- 1mskingefära
- 2klyfta(or)vitlök
- 2tsksalt
Tillbehör:
- ris
- mango chutney
- turkisk yoghurt
Ingefärskokta päron
med lingon- och rödvinssås
- 6stpäron
- 7dlvatten
- 1½dlströsocker
- ½stcitron
- 1bit(ar)ingefära
Lingonsås:
- 2dllingonsylt
- 2dlrött vin
Kanelglass:
- ½litervaniljglass
- 1½tskkanel
Så lagar du
Kyckling på spett
1. Blötlägg grillpinnarna. Dela varje filé i 4 avlånga bitar.
2. Blanda olja, honung, citron, garam masala, ingefära och vitlök.
3. Blanda kycklingen med marinaden och låt ligga medan resten förbereds eller gärna längre.
4. Trä upp dem på spetten. Salta runt om och stek i 250° mitt i ugnen (gärna på plåt med bakplåtspapper) ca 10 min. Vänd dem efter halva tiden.
Ingefärskokta päron med lingon- och rödvinssås
1. Koka upp lagen till päronen. Skala och halvera päronen. Lägg ner dem direkt i lagen och sjud under lock ca 10 min tills de är mjuka. Prova med sticka. Låt päronen kallna i lagen.
2. Lingonsås: Koka lingonsylt och rödvin ca 5 min.
3. Kör i matberedare eller med mixerstav. Kyl såsen.
4. Kanelglass: Rör vaniljglassen mjuk och smaksätt med kanel. Ställ eventuellt tillbaks glassen i frysen om du inte ska servera direkt.
Vill du förbereda?
Gör desserten helt klar. Den kan vänta i kyl och frys. Lägg kycklingen i marinad och lägg upp tillbehören. Kycklingen kan också träs upp på spett i väntan på ugnen. Snabbtips: Istället för att koka egna päron köp färdiga på burk.