Bagarens potatisar (pommes boulangère)

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1kgmjölig potatis
- 80gosaltat smör
- 225ggul lök
- 1kvist(ar)färsk timjan
- 1/2stlagerblad
- 1klyfta(or)vitlök
- 2kvist(ar)slätbladspersilja,
- 1,5literhönsbuljong
Så lagar du
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skiva potatisen med vass kniv i skivor à 3 mm. Lägg skivorna i en skål med vatten så att de inte mörknar.
3. Smält hälften av smöret i en stekpanna. Fräs lök, timjan, lagerblad och vitlök på svag värme tills löken är mjuk.
4. Strö persiljan över löken. Dra pannan av värmen. Häll vattnet av potatisen och torka den med hushållspapper.
5. Använd ett ugnsfast fat ca 4 cm djupt. Lägg först ett lager potatisskivor, bred sen ut hälften av löken över dem, sen ett nytt lager potatis. Därpå resten av löken och ännu ett lager potatis.
6. Koka upp hönsbuljongen och häll den försiktigt över potatisen. Klicka andra hälften av smöret ovanpå potatisen. Baka i ca 30 min. tills potatisen är mjuk och översta lagret brynt.
Kock: Lugna kocken, John Burton Race