Bagarens potatisar (pommes boulangère)

Potatis.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    mjölig potatis
  • 80g
    osaltat smör
  • 225g
    gul lök
  • 1kvist(ar)
    färsk timjan
  • 1/2st
    lagerblad
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2kvist(ar)
    slätbladspersilja,
  • 1,5liter
    hönsbuljong

Så lagar du

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skiva potatisen med vass kniv i skivor à 3 mm. Lägg skivorna i en skål med vatten så att de inte mörknar.

3. Smält hälften av smöret i en stekpanna. Fräs lök, timjan, lagerblad och vitlök på svag värme tills löken är mjuk.

4. Strö persiljan över löken. Dra pannan av värmen. Häll vattnet av potatisen och torka den med hushållspapper.

5. Använd ett ugnsfast fat ca 4 cm djupt. Lägg först ett lager potatisskivor, bred sen ut hälften av löken över dem, sen ett nytt lager potatis. Därpå resten av löken och ännu ett lager potatis.

6. Koka upp hönsbuljongen och häll den försiktigt över potatisen. Klicka andra hälften av smöret ovanpå potatisen. Baka i ca 30 min. tills potatisen är mjuk och översta lagret brynt.

Kock: Lugna kocken, John Burton Race

Dela det här receptet med dina vänner!