Bagebrö

Rund, platt och gräddad brödkaka med nagghål och brungräddad yta.

Publicerat:

Nästan varje varje öbo i den västkustska skärgården har sin egen variant på dessa bröd som bakas tillsammans med familjen inför större högtider och helger. Helst ska bröden gräddas i vedeldad ugn, men kakorna kan också bakas i vanlig.

Ingredienser

  • 3paket
    jäst
  • 12dl
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 300g
    margarin
  • 3dl
    socker
  • ca 2,3kg
    vetemjöl

Så lagar du

Recept för 10 st bröd.

1. Värm margarin och vatten till cirka 37 grader och blanda sedan ner mjöl, socker, salt och jäst. Blanda i en hushållsassistent och fyll på med vetemjöl tills degen släpper ifrån bunkens kant.

2. Låt degen jäsa cirka 25 minuter och lägg sedan ut den på bakbordet. Dela upp degen i tio lika stora delar (ämnen) och låt jäsa till dubbel storlek.

3. Kavla ut varje ämne till en kaka och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa en gång till i cirka 25 minuter och nagga sedan kakorna innan de bakas i stenugn med hjälp av en bakspade.

Kakorna går även att baka i vanlig ugn. Lägg i så fall in en extra plåt i övre delen av ugnen och värm upp denna innan du börjar grädda. Den extra plåten hjälper till att hålla värmen hög i ugnen. Grädda på 300 grader med grilleffekt.

När du gräddar i vanlig ugn kan det vara en fördel att vända kakorna under gräddning. Använd en bakspade.

Dela det här receptet med dina vänner!