Bagels - Everything bagel med Lox and schmear

Publicerat:
2022-04-01Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
7portioner
- 550gvetemjöl (starkt 13-14% proteinhalt)
- 18gmaltsirap (finns i välsorterade nätbutiker)
- 300gvatten (kallt)
- 17gsocker
- 10gjäst
- 11gsalt
Fröblandningen
- 120glökflingor
- 90gsesamfrön
- 90gsvarta vallmofrön
- 10gflingsalt
För bagelkoket
- 2000gvatten
- 100gmaltsirap
Så lagar du
- I en degblandare (med krok) Blanda mjölet, maltsirapen, sockret, jästen och vattnet och kör i 5 min på medelfart till en homogen deg. Tillsätt saltet och blanda i 2 min till.
- Ta upp degen och forma till en boll och låt degen vila i 10 min under plast. Kubba upp degen i 130g bitar och rundriv. Låt degen vila i 2 min.Forma degen till små korvar och låt vila i 2 min.
- Rulla ut korvarna till längre rullar och forma dessa längre rullar till den klassiska bagelformen (håll i mitten) genom att trycka de två ändarna mot varandra. Låt nu de formade degbitarna vila i kyl i minst 1 timme.
- Under tiden sätt ugnen på 220 grader och förbered en kastrull med 2 liter vatten och 100g maltsirap. Låt denna vatten och maltsirapblandning sjuda upp. Sjud bagelsen i 2 min (1 min på varje sida).
- Fiska upp bagelsen och låt de rinna av på ett galler. Doppa bagelsen i fröblandningen. Baka bröden i ca 20-25 min.
- Låt bröden svalna. Skär brödet i mitten. Bred på med färskost på båda halvor. Lägg på två skivor med rökt lax. Lägg på en skiva tomat, finskivad rödlök och kapris. Lägg ihop halvorna och skär nu mackan i mitten. Njut.