Bagels - Everything bagel med Lox and schmear

Bagels - Everything bagel med Lox and schmear

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Bagels är New York så som New York är bagels. Detta bröd härstammar från de polska judarna som bosatte sig i New York. Brödets karakteristiska smak och utseende kommer från den kokningsprocess brödet genomgår innan bakningen. Servera gärna bröden till frukost eller som en lyxig brunchrätt, nämligen en ”Everything bagel with Lox and schmear”.

Ingredienser

7portioner

  • 550g
    vetemjöl (starkt 13-14% proteinhalt)
  • 18g
    maltsirap (finns i välsorterade nätbutiker)
  • 300g
    vatten (kallt)
  • 17g
    socker
  • 10g
    jäst
  • 11g
    salt

Fröblandningen

  • 120g
    lökflingor
  • 90g
    sesamfrön
  • 90g
    svarta vallmofrön
  • 10g
    flingsalt

För bagelkoket

  • 2000g
    vatten
  • 100g
    maltsirap

Så lagar du

  1. I en degblandare (med krok) Blanda mjölet, maltsirapen, sockret, jästen och vattnet och kör i 5 min på medelfart till en homogen deg. Tillsätt saltet och blanda i 2 min till.
  2. Ta upp degen och forma till en boll och låt degen vila i 10 min under plast. Kubba upp degen i 130g bitar och rundriv. Låt degen vila i 2 min.Forma degen till små korvar och låt vila i 2 min.
  3. Rulla ut korvarna till längre rullar och forma dessa längre rullar till den klassiska bagelformen (håll i mitten) genom att trycka de två ändarna mot varandra. Låt nu de formade degbitarna vila i kyl i minst 1 timme.
  4. Under tiden sätt ugnen på 220 grader och förbered en kastrull med 2 liter vatten och 100g maltsirap. Låt denna vatten och maltsirapblandning sjuda upp. Sjud bagelsen i 2 min (1 min på varje sida).
  5. Fiska upp bagelsen och låt de rinna av på ett galler. Doppa bagelsen i fröblandningen. Baka bröden i ca 20-25 min.
  6. Låt bröden svalna. Skär brödet i mitten. Bred på med färskost på båda halvor. Lägg på två skivor med rökt lax. Lägg på en skiva tomat, finskivad rödlök och kapris. Lägg ihop halvorna och skär nu mackan i mitten. Njut.

Dela det här receptet med dina vänner!