Ingredienser
12portioner
- 25gjäst
- 5dlvatten
- 0,5dlljus brödsirap
- 2,5tsksalt
- 13-14dlvetemjöl special
- vatten
- vallmofrön, sesamfrön
- Äggfyllning till två bagels
- 4stägg
- 1dllättmajonnäs
- 1tskorientalisk curry
- 2krmsalt
- Marinerad rostbiff till två bagels
- 4skiva(or)rostbiff
- 0,5mskbalsamvinäger
- 1mskolivolja
- 1krmsalt
- 1klyfta(or)vitlök
- 1tskspansk pepparfrukt
Så lagar du
1. Finfördela jästen i en bunke eller köksmaskin. Ljumma vattnet till 37°. Häll det över jästen och tillsätt sirap, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen mycket väl. Degen ska inte kladda utan vara ganska fast och spänstig. Låt degen jäsa väl ca 60 min. Den kan också kalljäsas i kylskåp 10-12 timmar.
2. Arbeta ihop degen igen.
3. Dela degen i 12 bitar och forma till runda längder som du fäster till ringar med hjälp av lite vatten.
4. Lägg dem på mjölade bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min och sätt samtidigt ugnen på 225°.
5. Koka under tiden upp vatten med 2 msk strösocker i en vid och låg kastrull. Ta upp ringarna försiktigt och lägg dem i det kokande vattnet några stycken åt gången. De flyter när de är tillräckligt jästa. Tryck ned dem så att hela ringen blir blöt. Låt koka ca 3 min under lock.
6. Lägg tillbaks dem på plåtarna. Strö över ev sesamfrön eller vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min tills de har fin färg.
Laxbagel
Bred rikligt med färskost på halvorna och lägg på salladsblad och täck med skivor av rökt lax ca 50 g per bagel. Lägg på skivad tomat och rödlök. Vrid över vitpeppar och garnera med dillkvist.
Bagel med äggfyllning
Tärna äggen, smaka av med majonnäs, curry och salt. Bred tunt med färskost på halvorna och täck med salladsblad. Lägg på skivad tomat, äggfyllning, finhackad röd lök och ovandelen.
Bagel med rostbiff
Blanda marinaden och häll den över rostbiffen, låt den gärna ligga några timmar eller längre. Bred på färskost och täck med salladsblad, rostbiff, tomater, röd lök. Servera gärna med cornichons till.
Helgrön bagel
Halvera och bred färskost på båda halvorna. Täck med salladsblad, tomater, hackad basilika och finhackade soltorkade tomater i olja. Till sist lite nymald svartpeppar och garnera med basilikablad.
Kanel- och russinbagel
Om du vill göra söta bagels kan du till en 1/2 sats av degen ta 1 tsk mald kanel och 1 dl russin. Gör degen precis som vanligt och sedan när du ska baka ut degen knådar du in russin och kanel. Om du ska göra en hel sats blandar du istället ned russin och kanel direkt i degvätskan. Koka och grädda precis som med de andra. Sikta över florsocker vid servering. Det är också goda att servera med färskost och jordgubbssylt.